Ett gott ledarskap är avgörande för att skapa attraktiva och friska offentliga arbetsplatser
Mittuniversitetets tvärvetenskapliga forskargrupp inom arbetsliv och hälsa presenterar i veckan två delstudier vid världskongressen i Sociologi i Porto. Tidigare i år, i juni, presenterades resultaten vid Forum för Arbetslivsforsknings konferens i Göteborg.
Den första studien handlar om aktivitetsbaserade arbetssätt, resultaten som redovisas kommer från ett samverkansprojekt med Östersunds kommun.
– Det återstår mycket analysarbete, men redan nu kan vi konstatera att implementeringen av aktivitetsbaserade arbetssätt varit framgångsrik. Även om medarbetarna är nöjda med processen är det många som trots allt föredrar cellkontor, säger forskningsledaren Pär Löfstrand.
– En sak som är säker är att pandemin skyndat på en förändring av hur vi arbetar inom offentlig verksamhet. En utmaning med arbete hemifrån och aktivitetsbaserade arbetssätt är ledarskapet. Därför har vi lagt extra fokus på hur ledare bör arbeta när inte medarbetarna är på plats hela tiden, säger Pär Löfstrand.
Den andra presentationen handlar om medarbetarskap och rekommendationsvilja, ett projekt som sker i samarbete med Sundsvalls kommun.
– Här har vi studerat hur variablerna motivation, ledarskap, styrning och rekommendationsvilja samspelar med varandra. Våra resultat visar att den mest avgörande faktorn för att en medarbetare skall rekommendera sin arbetsgivare till vänner och bekanta är att hen har en stark motivation och ett gott förtroende för den närmsta chefen, säger professor Stig Vinberg.
Efter kongressen kommer forskargruppen fördjupa sina studier med målet att resultaten skall hjälpa offentliga arbetsplatser att bli attraktivare och hälsosammare.