Mittuniversitetets psykologmottagning
Psykologmottagningen är en öppen utbildningsmottagning på campus i Östersund. Behandlingsarbetet bedrivs av psykologkandidater i slutet av sin utbildning och är kostnadsfritt.
Gå direkt till anmälningsformulär
Varför?
Skälen att gå i behandling kan vara oro och ångestbesvär, nedstämdhet, sömnproblem eller olika former av stress- eller livsstilsrelaterade hälsoproblem.
Hur?
Om du går på vår mottagning bokas behandlingssessioner en gång per vecka under en till två terminer. Under sommaren är mottagningen stängd. Varje session varar 45–50 minuter. Behandlingen inkluderar i regel både samtal och praktiska övningar. Utöver det ingår även uppgifter att arbeta med mellan träffarna. Sessionerna filmas och psykologkandidaterna får professionell handledning av legitimerade psykologer. Behandlingen är kostnadsfri.
Internetbehandling
För vuxna erbjuder vi internetbehandling mot nedstämdhet, ångest, oro, sömnproblem och stress. Internetbehandling har visat sig vara en väl fungerande metod för att behandla psykisk ohälsa. Under behandlingen arbetar du med text, bild, film och övningar. Parallellt har du kontakt med en psykologkandidat.
Kvalitetssäkrad och seriös behandling
Verksamheten vid mottagningen följer de föreskrifter och förordningar som gäller för hälso- och sjukvård. Alla samtal journalförs, diagnos ställs baserat på diagnosmanualen DSM-5, tystnadsplikt råder och mottagningens behandlingsverksamhet kvalitetssäkras.
Forskning pågår
Eftersom vi är en utbildnings- och forskningsmottagning kan du komma att tillfrågas om att delta i forskning. Forskningsprojekt knutna till psykologmottagningen annonseras separat och har i regel egen anmälan. Dessa projekt är etiskt granskade och verksamheten följer etablerade etiska forskningsriktlinjer. Deltagande är frivilligt och föregås alltid av att deltagaren lämnar skriftligt informerat samtycke.
Hur söker man?
Mottagningen tillämpar endast självanmälan och tar inte emot remisser från andra sjukvårdsenheter eller läkare. Du är välkommen att anmäla ditt intresse för behandling via länken nedan.
Vem kan söka?
Du behöver inte vara student eller ha någon koppling till universitetet för att anmäla dig. Mottagningen tar emot motiverade sökande inom ett brett spektrum av problemområden. Nedstämdhet och/eller ångest och oro, mer avgränsade specifika rädslor, samt olika former av stress- och/eller livsstilsrelaterade hälsoproblem utgör huvuddelen av mottagningens verksamhetsområde. Vi tar emot barn från 10 års ålder för behandling av specifika fobier och ungdomar från 16 år för problem såsom prestationsångest, stress och sömnsvårigheter.
Skäl för avvisning
Vi bedriver inte akut vård och vi har inga läkare knutna till mottagningen. Om vi bedömer att den sökande har behov av att få komma till en enhet med helt vårdansvar kan vi av patientsäkerhetsskäl avvisa sökande. Eftersom vi är en utbildningsmottagning kan vi också komma att prioritera olika typer av problem under olika terminer eller under olika delar av den kliniska utbildningen. Vi behöver säkerställa att vi får sökande som motsvarar våra psykologkandidaters utbildningsbehov. Vi kan också behöva avvisa sökande från behandling på vissa specificerade grunder, till exempel:
- Anställning vid institutionen eller anhörig till student
- Praktiska problem med att närvara vid samtal varje vecka
- Kan inte medverka vid telefonscreening (intervju)
- Flertalet tidigare avbrutna behandlingskontakter
- Pågående annan behandling
- Pågående missbruk
- Pågående ätstörningsproblematik
- Svår och/eller långvarig depression
- Svår övrig psykiatrisk problematik
När blir jag kontaktad?
Vanligtvis gör vi löpande bedömningar och försöker kontakta dig som anmält intresse inom två veckor. I perioder med många anmälningar eller vid ledigheter kan det dock ta längre tid än vanligt innan du blir kontaktad. Efter att du har blivit kontaktad fattar vi beslut inom ett par veckor, beslutet innebär antingen att vi kan erbjuda plats på väntelistan eller måste tacka nej, alternativt hänvisa till annan vårdgivare.