Information till dig som elev
Här hittar du som läser årskurs 2 på gymnasiet information om uppsatstävlingen som arrangeras av Mittuniversitetet för de naturvetenskapliga och tekniska programmen på gymnasiet.
Under vårterminen i årskurs 2 har du möjlighet att delta i Mittuniversitetets uppsatstävling med en populärvetenskaplig uppsats och vinna ett av flera priser som delas ut. Tävlingen arrangeras varje år och syftet är att inspirera i intressanta ämnen och samtidigt ge dig som elev en inblick i hur en populärvetenskaplig uppsats ska skrivas. Uppgiften är nära kopplad till några av de ämnen som vi forskar kring vid Mittuniversitetet och din uppsats kommer att bedömas av forskare vid universitetet.
Alla instruktioner finns här på webben och har du några ytterligare frågor är du varmt välkommen att ta kontakt med din lärare.
Priser
Tre vinner utses vid varje skola och vinnarna presenteras på skolavslutningen.
Vinstskatt
Vinstskatt betalas av pristagaren.
Tidsplan
Uppsatsen skrivs under vårterminen årskurs 2 och lämnas in till respektive svensklärare under april, exakt datum sätts av lärarna.
Uppgift
Du ska skriva en populärvetenskaplig uppsats på 2-3 A4:a sidor. Din uppgift är att skriva framtidsspaning med avstamp i FN:s globala mål (Agenda 2030) nummer 11 Hållbara städer och samhällen.
"Över hälften av världens befolkning bor i urbana områden, och andelen väntas stiga till 70 procent år 2050. Växande städer kan skapa nya möjligheter för ekonomisk tillväxt, men kan också bidra till ökade sociala klyftor och påfrestningar på ekosystem. Den snabba och stora inflyttningen till städer ställer nya krav som behöver bemötas på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt.
Hållbar stadsutveckling omfattar hållbart byggande och hållbar planering av bostäder, infrastruktur, offentliga platser, transporter, återvinning och säkrare kemikaliehantering som i sin tur kräver ny teknik och samarbete mellan flera sektorer. Inkluderande och innovativ stadsplanering behövs för att göra städerna säkra och hållbara för framtiden."
Läs mer om FN:s globala mål här.
Framtidsspaningen ska utgå från målet och vara kopplad denna till något av följande områden:
- Energi, miljö eller kemi
- Digitalisering, Internet of things och smarta samhällen
Längre ner på sidan finns filmer med några av våra forskare på de olika områdena.
Hur kan vi med hjälp av ny teknik bidra till att mål 11 uppnås? Uppsatsen ska ha en tydlig koppling till mål 11 samt till det valda området ovan med en framåtblick. Exempelvis hur ser samhället ut idag och hur kan en hållbar samhällsutveckling (i linje med mål 11) genomföras kopplat till digitalisering? Hur kan en hållbar stadsutveckling uppnås med hjälp av utvecklingen av grön energi?
En populärvetenskaplig uppsats är en utredande text som på ett lättsamt och begripligt sätt beskriver ett vetenskapligt ämne. Den som läser ska inte behöva vara grundligt insatt i ämnet för att kunna tillgodogöra sig texten. Uppsatsen är uppbyggd med en Inledning, Fördjupning/Resultat och en Avslutning/Diskussion.
Utförliga instruktioner gällande uppsatsen finns här.
Bedömningskriterier
Uppsatsen ska förmedla en trovärdig samhällsanalys
Uppsatsen ska förmedla intresseväckande visioner
Uppsatsen ska vara språkligt välskriven
Uppsatsens koppling till något av områderna angivna ovan och FN:s globala mål Agenda 2030 mål 11 Hållbara städer och samhällen
Kom ihåg att kontrollera källorna på informationen som ni använder i er uppsats. Kolla källan!
Låt dig inspireras

Nicklas berättar om grön energi

Ida inspirerar med miljö och kemi

Mattias visar den smarta staden

Lisa beskriver digitalisering

Louisa berättar om sportprodukter
