KBT för bättre psykisk hälsa
Tankar, känslor och beteenden - Kognitiv Beteende Terapi
Här är en kort introduktion till hur du kan använda dig av det som kallas KBT-triangeln som metod för förbättrat psykiskt mående. Susanne Barkholt på Nationellt Vintersportcentrum, Idrottsvetenskap, vägleder dig:
Fördjupning inom KBT:
Inom KBT kan Sokratiska frågor användas. Uttrycket kommer från filosofen Sokrates som använde frågor för att undervisa sina elever. Du kan själv lära dig att ställa sådana frågor till dig själv eller till din omgivning.
Exempel på Sokratiska frågor:
· Kan du tänka på annat sätt?
· Är det säkert att det är så?
· Vad är det värsta som kan hända?
· Vad innebär det för dig?
· Hur skulle din bästa vän se på detta
Tips på litteratur i ämnet:
- Bättre prestation och hälsa med KBT – Göran Kenttä, Carolina Lundqvist, Pontus Bjurner
- Tid att leva – Fredrik Livheim, Daniel Ek, Björn Hedensjö
Vill du läsa mer om KBT kan du vända dig till ett bibliotek och få hjälp att söka i databaserna där. "Jakten på information till ditt gymnasiearbete" (film 4min).
Studera vidare på universitetet
På Mittuniversitetet kan du läsa både fristående kurser och hela program, exempelvis de nedanstående.
Psykologi, 7,5 hp:
I den här kursen får du en introduktion till Kognitiv beteendeterapi (KBT) och beteendeterapi (BT) och hur dessa terapier tillämpas vid olika psykiska tillstånd och beteendeproblem.
Till info om kurs i psykologi
Idrottsvetenskap, 180 hp:
Utbildning inom idrottsvetenskap fyller en viktig funktion i dagens samhälle med en allt mer stillasittande och inaktiv befolkning. Denna utveckling ger negativa konsekvenser både ur ett hälso- och idrottsperspektiv. För att vända trenden behövs välutbildade personer som förstår vikten av att främja en god hälsa, en aktiv livsstil och en gynnsam och effektiv idrottsutveckling.