ALP‑projektet LärSam
Projektet LärSams forskning fokuserar Mittuniversitetets samverkan med lärcentrum i 19 kommuner i Jämtland, Västernorrland och Hälsingland, vilka utgör en viktig mötesplats för kommuner och olika utbildningsformer.
Bakgrund
Samverkan mellan kommuner och utbildningsaktörer är avgörande för att göra utbildning mer tillgänglig, möta kommunernas kompetensbehov, och är en kraft i arbetet mot hållbara regioner. Projektet LärSams forskning fokuserar Mittuniversitetets samverkan med lärcentrum i 19 kommuner i Jämtland, Västernorrland och Hälsingland, vilka utgör en viktig mötesplats för kommuner och olika utbildningsformer.
Uppskattningsvis söker sig 1500 personer per år till kommunala lärcentra i nämnda regioner. Dessa lärcentra är viktiga för kommunernas kompetensförsörjning och det kollektiva livslånga lärandet. För elever/studenter ger lärcentra ett studiesammanhang, en avdramatisering av akademiska studier och en möjlighet till uppkoppling och studiero.
Mål
Det övergripande målet med LärSam är att skapa arenor för samverkan mellan kommunala lärcentra och Mittuniversitetet. Med det följer en win-win-situation för båda parter. Nyttan på kort sikt är att få fram ett underlag från alla lärcentra om och hur samverkan kan iscensättas. Ytterligare ett mål är att ta fram ett empiriskt underlag om lärcentra, dess studerande, verksamhet och personal i forskningssyfte.
LärSam är relevant för Mittuniversitetet och kommunerna av följande skäl:
- Det saknas systematisk samverkan mellan kommunernas lärcentra och Mittuniversitetet. Eftersom visionen för lärosätet är att vara ”är ett globalt universitet med regionalt engagemang där vi forskar och utbildar för hela livet” är en sådan samverkan en outnyttjad utvecklingspotential för både kommunerna och lärosätet.
- LärSam har regionalpolitisk och utbildningspolitisk betydelse. Ett bra utbildningssystem, från förskola till universitet är avgörande för en hållbar regional utveckling.
- LärSam bidrar till en hållbar regional utveckling genom att identifiera viktiga orsaker till att utbildningsnivån i mittregionen är lägre jämfört med riksgenomsnittet och med andra län (Statistiska Centralbyrån, 2020).
- LärSam klargör strategier för behovsorienterad kompetenshöjning och möjligheter till att kunna studera och bo kvar i regionen.
- LärSam samlar ett unikt empiriskt underlag för relevant forskning som kan bidra till att bredda och öka rekryteringen till lärosätet eftersom forskning och utbildning ger kunskap som bidrar till ett livslångt lärande.
LärSam utgår från att för att nå en socialt hållbar utveckling är det centralt att hantera klyftor och ojämlikheter mellan stad och landsbygd. Ett lärande i samverkan mellan lärcentra och Mittuniversitetet kan öka möjligheterna för ett relevant lärande som möter lokala hållbarhetsutmaningar i regionerna. Lärande för hållbar utveckling handlar om att kunna tillämpa den kunskap som en omställning till hållbar utveckling kräver. Eftersom skillnaden mellan olika studenters studievanor i vår region är stor vill LärSam också bidra med kunskap om hur detta bäst kan hanteras.
LärSam kommer att leverera en strategisk samverkansplan mellan lärosätet och kommunala lärcentra. Efter kartläggning och djupintervjuer med studerande och studiecoacher kan en studiemanual tas fram och testas på ett antal studerande. Även en sammanställning av relevanta forskningsrön kommer att sammanfattas i en slutrapport och en vetenskaplig publikation.
Projektgrupp och kontaktuppgifter
Professor Lena Boström (forskare och projektledare)
Docent David Kronlid (forskare)
Ulrika Auno (verksamhetsledare vid RUN, Regionalt utvecklingsnätverk)
Annika Svensson (koordinator vid RUN, Regionalt utvecklingsnätverk)