Visste du att nästan alla landslagsåkare i längd, skidskytte och alpint kommer till Nationellt vintersportcentrum för att träna, testa sina gränser och delta i forskningsprojekt?

Grete och Sigrid besöker Nationellt vintersportcentrum

Kika in ett olympiskt testcentrum för vinteridrott

På vårt forskningscentrum finns labb och experter som hjälper elitåkarna att förbereda sig så bra som möjligt inför tävlingssäsongen. I filmen får du följa Grete och Sigrid som får prova på olika saker i centrumet. Vad sägs om sensorer på kroppen som används i Fornite för att se om man springer på rätt sätt?
 till forskarna. Och du, är det någon som vet vilken längdskidåkare som är på rullbandet?

Frågor om filmen

1. På nationellt vintersportcentrum mäter vi bland annat syreupptagning. Vi behöver syre för att musklerna ska kunna jobba ordentligt. Men luften vi andas består mest av kväve, hur stor andel av luften är syre?

1. 42 %
  2. 65 %
  3. 10 %
  4. 21 %

2. Om du skulle vara på ett högt berg skulle du märka att du blir andfådd och fortare trött när du rör dig. Varför blir det så?

1. Tyngdkraften (gravitationen) är större på hög höjd, därför blir det jobbigare att röra sig.
  2. Det finns mindre tillgängligt syre i luften, därför får musklerna för lite syre och du måste andas fortare.
  3. Kvävet i luften blir aktivt på hög höjd och kväver dig.
  4. Det finns molnrester i luften som hindrar luften att komma till lungorna.

3. Vad kallas det du mäter om du räknar hur många slag hjärtat slår på en minut?

1. Megahertz
  2. Stomp
  3. Puls
  4. Blodtryck

Rätta svaren

Vill du veta mer om Nationellt Vintersportcentrum?

Kika in deras hemsida

Forskning för en bättre framtid

Globala Målen

Mycket av den forskning som vi gör på Mittuniversitetet är kopplade till de globala målen som du säkert känner igen. Totalt finns det 17 globala mål är som en karta som ska guida oss till att få en mer hållbar och bättre värld! Målen kallas även för Agenda 2030. De har tagits fram inom FN - Förenta Nationerna.

Vilket mål tror du passa in på forskning vid Nationellt Vintersportcentrum? Kika i filmen!

Vill du läsa mer om vår forskning om hållbarhet på Mittuniversitetet?
Kika in här

Nyfiken att veta mer om de globala målen?
globalamalen.se