Nationellt vintersportcentrum, efter testet.

Nationellt vintersportcentrum, NVC

Nationellt vintersportcentrum (NVC) är världsledande inom skidforskning. Vi är olympiskt testcentrum för vinteridrott i Sverige och samverkar med ledande företag inom sport och outdoor-sektorn. 

Vid Nationellt vintersportcentrum har vi byggt upp en unik forskningsmiljö. Grunden är en stark forskning inom idrott, prestation och hälsa, med en absolut spetskompetens inom vinteridrott. 

Elitidrottare kommer till oss för att genomföra tester för utveckling och utvärdering men också för att träna. Målet för dem är att bli bäst i världen, vilket många också blir. Nästan alla svenska medaljörer från OS i Pyeongchang har en koppling till Nationellt vintersportcentrum. 

Även motionärer och helt otränade personer kan göra fysiska tester hos oss. Vi samarbetar också med företag som vill testa och utveckla till exempel nya material för idrott.

Mittuniversitetet ger utbildningar i idrottsvetenskap, med en stark koppling till Nationellt vintersportcentrum. Mittuniversitetet är ett Riksidrottsuniversitet och vi har ett gott samarbete med Svenska Skidskytteförbundet och Svenska Skidförbundet där landslagsåkare med elitambitioner kan kombinera universitetsstudier med sin idrott. Vi genomför också uppdragsutbildningar. 

Nyheter

3D-dräkter ska förbättra skidskyttarnas prestationer

I helgen 19-21 mars avslutas världscupen i skidskytte med tävlingar i Östersund. Under vintern har 3D-tester genomförts på skidstadion i ett forskningsprojekt som ska ta reda på hur åkarna påverkas av att ha ett gevär på ryggen.

NVC i sociala medier

Kontakt

Glenn Björklund

Universitetslektor|Senior Lecturer

010-142 81 49