Forskningscirklar för arbetslag/arbetsgrupper
Vi fortsätter vår satsning på forskningscirklar! Forskningscirklarna startar löpande under året. Kontakta oss om du (skolhuvudman/rektor/lärare) är intresserad av att delta in en cirkel. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan.
Vill du genomföra en Forskningscirkel?
Ansökan om att genomföra en forskningscirkel görs av skolhuvudman. Urvalet av vilka som sedan får möjlighet att genomföra en forskningscirkel görs utifrån följande kriterier:
- Att det finns en forskare på Mittuniversitetet som matchar den kompetens som efterfrågas och att denne har utrymme i sin tjänst.
- Att det finns en kort, men tydlig motivering till varför ni vill bedriva just denna forskningscirkel och hur en forskningscirkel kan bidra till att utveckla den egna verksamheten. Detta bör bygga på behov som uppmärksammats i den egna verksamhetens systematiska kvalitetsarbete.
- Att det finns en plan för vilka som ska delta samt deltagarnas förutsättningar att delta i cirkeln inklusive att delta i träffarna, att läsa viss litteratur och pröva saker i den egna verksamheten mellan träffarna.
- Först till kvarn.
Cirklarnas syfte och mål
Det övergripande syftet med forskningscirklarna är att stärka förskolans/skolans och lärarutbildningens möjlighet att basera sin verksamhet på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Kortfattat är målet med varje forskningscirkel att:
- uppmärksamma och problematisera de frågor och utmaningar deltagarna upplever knutna till det tema som behandlas
- öka kunskapen, byggd på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, inom det aktuella temat
- diskutera och pröva hur ovanstående kunskap kan omsättas i den egna praktiken
- stärka deltagarnas forskningslitteracitet (förmågan att självständigt söka, förstå, värdera och använda aktuell vetenskaplig kunskap i sin praktik)
- stärka deltagarnas praktikerlitteracitet (kunskap om skolpraktik och dess komplexitet och frågeställningar)
Förutsättningar
- Det specifika temat för just er cirkel bör utgå från de behov som uppmärksammats i er egen verksamhets systematiska kvalitetsarbete. Längst ner på sidan kommer vi inom kort att publicera förslag på teman som våra forskare på Mittuniversitetet har kompetens och önskemål att genomföra. Det är också möjligt att komma med egna önskemål och vi får då se om vi kan matcha dessa utifrån den kompetens och de tjänster som finns på lärosätet.
- Varje cirkel ska ha mellan 8-10 deltagare från er verksamhet. Cirkeldeltagare kan vara såväl personal inom skolhuvudmannens förvaltning som personal inom förskola och skola (grundskolan, gymnasiet och/eller Komvux).
- Cirklarna leds av en-två forskare vid Mittuniversitetet som deltar vi varje cirkelträff. Varje cirkel ska pågå under en till två terminer och begränsas till att omfatta högst sex träffar á tre timmar. Träffarna genomförs digitalt.
- Forskningscirklarna startar löpande.
Är du intresserad av att genomföra en forskningscirkel?
Kontakta då Lena Ivarsson så berättar hon mer. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.