Studenter på Norra Berget

Med nästan 100 000 invånare är Sundsvall Sveriges 20:e största kommun. En stor småstad, eller en liten storstad, välj själv. 

Tumnagelbild från film om Sundsvall
I Sundsvall finns det mycket att se och göra - året om. Vad lockar dig mest?

Närheten till havet, naturen, friluftsaktiviteter och våra två stadsberg gör att Sundsvall ständigt prenumererar på en topp 3-placering när Årets friluftskommun utses. Här finns ett brett utbud av fritidsaktiviteter − ett stort antal idrottsklubbar och flera fitnessanläggningar, 30 mil preparerade skidspår och flera slalombackar.

På Alnön finns flera solsäkra playor. Himlabadet, som ligger granne med campusområdet, erbjuder utebad, äventyrsbad, relax och surfmaskinen Surfstream där du kan glida på vågorna - året runt! 

Vacker stenstad 

Sundsvalls stadskärna, med sina många kaféer, brukar kallas Stenstan, för att den präglas av vackra stenhus i nyrenässansstil från slutet av 1800-talet. Just dessa vackra stenhus bidrog till att Sundsvall 2017 utsågs till sveriges vackraste stad.

Samtidigt är Sundsvall den krog- och restaurangtätaste kommunen i norra Sverige, med hela 11 etablissemang som omnämns i White Guide. För den shoppingsugne finns ett mycket stort utbud av butiker både i stenstan och i Birsta City som är ett av Sveriges hetaste handlesområden. 

Staden mellan bergen 

Stadskärnan ligger i en dal mellan två berg. Norra Berget är en grön oas och ett av regionens mest välbesökta utflyktsmål. Kombinationen av natur, djurhagar med svenska lantdjur, kulturhistoria, serveringar, butiker, grillplatser och arrangemang lockar gamla som unga, året runt.

På Södra Berget finns skidspår, rullskidbana, tillgänglighetsbana och slalombacke. På båda bergen finns föstklassiga restauranger med fantastiska vyer över stan. Perfekt när du har släkt och vänner på besök! 

Kultur, nöjen och sport

Det prisbelönade Kulturmagasinet rymmer bibliotek och museum med ständigt växlande utställningar och evenemang. Utbudet av musik är stort, med allt från klassiska konserter med Nordiska Kammarorkstern till gig på Club Deströyer som är en av Norrlands hetaste livescener för metal, rock och punk.

Stannar du kvar i Sundsvall under sommaren så är Sensommar, Sundsvalls Torgfest och Sundsvall Bjuder självklara val, den senare är dessutom helt gratis. För dig som föredrar teater eller dans finns det också mycket att se och uppleva.

Idrottsparken, NP3 Arena, som ligger mitt i stan, bjuder på fotboll och andra stora arrangemang. Vill du hellre motionera eller sporta själv finns exempelvis flera inne- och utegym, skatepark, tennis- och padelbanor, ridklubbar, dansföreningar med olika inriktning och mycket, mycket mer.  

Studentvänlig stad

Sundsvall är idag norra Sveriges största arbetsmarknad, och i denna miljö har universitetet en given plats.

Sundsvall är också en välrenommerad studentstad där näringslivet, kommunen och universitetet prioriterar studenter. Hela fyra gånger sedan år 2000 har Sundsvall blivit utnämnd till Sveriges studentvänligaste kommun. 

Tumnagel, film Destination Sundsvall
Mellan föreläsningarna behöver du tanka energi. Här ser du några exempel på vad Sundsvall med omnejd erbjuder. Som du ser är Sundsvall värt att stanna i även på sommaren, och du vet väl att vi har ett av Sveriges största utbud av sommarkurser?

Bilder från campus med omnejd

Sundsvall
Volleyboll
Studenter Campus Sundsvall
Studenter, Sundsvall, utomhus
Studenter, Sundsvall
Campus Sundsvall
Studiesituation, C-huset Sundsvall
Studenter på Norra Berget
Gamla bildbanksbilder
Exteriör Campus Sundsvall
Exteriör Campus Sundsvall, vinterbild
Learning Space, Sundsvall
bibliotek
Gamla bildbanksbilder
Samhällsvetarstudenter
Vetenskapsdagen
Studenter, Sundsvall, utomhus
Campus Sundsvall