Anders Edholm på OS i Vancouver | 2010 |

När Anders Edholm startade skidhögskolan 1987 var det egentligen en satsning enbart för tjejer. På den tiden kunde killarna komma in på idrottspluton, men tjejerna fick inte göra lumpen och gavs därför inte samma förutsättningar.

Anders Edholm

– Det är en fantastisk saga som jag aldrig hade kunnat drömma om när jag startade skidhögskolan.
Anders Edholm var på plats vid OS i Vancouver då skidlandslaget tog storslam. Och han hade all rätt att känna sig stolt.

Under 90-talet utvecklades verksamheten och den 11 september 2001 åkte Anders och Bertil Karlsson från Jämtland Härjedalens Idrottsförbund till Köpenhamn för att presentera lite idéer för den erkände fysiologen Bengt Saltin.

–  På flygplatsens skärmar såg vi flygplan åka rakt in i Word Trade Center. Jag minns att jag tänkte hur olämpligt det var att visa en science fiction-film med kraschande flygplan på en flygplats, minns Anders med obehag.

Satsningen på skiduniversitetet tog verklig fart i och med mötet i Köpenhamn. 2008 invigdes Nationellt Vintersportcentrum och sedan dess har det funnits gott om tillfällen att fira svenska längdskidåkares medaljer. Bland annat vid OS i Vancouver, där Anders var på plats.

– Det kändes helt underbart att se åkarna lyckas så bra där. Det visade att de hade kunnat förbereda sig på bästa sätt här hemma i Östersund. Det var stort för mig, säger en strålande glad Anders.