Genombrott för tillverkning av amorf metall | 2012 |

Spännande saker händer vid Sportteknologi, Institutionen för teknik och hållbar utveckling, hösten 2012. I ett samarbete med företaget Exmet AB testar forskare en ny metod för att framställa så kallad amorf metall. Resultatet är mycket lyckat.

metall

En amorf metall är 2–15 gånger starkare än ”vanliga” metaller. Den är också extremt elastisk, mycket motståndskraftig och i det närmaste alltid rostfri. Genom att använda en mycket speciell metod vid framställningen, elektronstrålesmältning (EBM), kan dessutom komponenter med extremt komplexa former tillverkas i en enda process. Rena drömmen för tillverkningsindustrin alltså.

Patentet för tillverkning av amorfa metaller med hjälp av strålmetoder ägs av det svenska företaget Exmet AB. Idag har de bland annat ett samarbete med Öhlins Racing som gör komponenter till stötdämparsystem inom motorsport, ABB och 3D-skrivartillverkaren EOS.

– Vår produkt är en ”grön” metall eftersom den är energibesparande på flera sätt. Dels kan vi göra metallkomponenter 90 procent lättare med den amorfa metallen. Det gör att fordon med komponenter av vårt material kommer att förbruka betydligt mindre bränsle. Materialet kan också, tack vare sina magnetiska egenskaper, minska energiförlusten i elektromagnetiska produkter med 80 procent, berättar Mattias Unosson, tekn. dr och vd för Exmet AB.