Plötsligt hörs ett frustande och ljudet av hovar slår mellan husväggarna. Det är de nordsvenska brukshästarna Hägg och Ejmer, med hästskötare Anders Finnstedt på släp, som har kommit för att klippa gräset.

Sedan sommaren 2012 klipps gräset på Campus Östersund med häst. Ett exotiskt, miljövänligt och populärt inslag i studenternas och lärarnas vardag.

– Jag tror att alla uppskattar när det händer något annorlunda. Gräsklippning med häst är en attraktion som sprider glädje. När det kommer en bullrande motorgräsklippare går folk därifrån, men när vi kommer stannar de istället för att prata och ställa frågor, berättar Anders.

En person som har hälsat lite extra på Anders och en av hans hästar är kung Carl Gustaf. Det första han fick syn på under sitt besök vid Mittuniversitetet 2013 var den fina hästen som klippte gräs. Han gick direkt fram för att prata med Anders – som i sin tur fick hästen att buga för kungen!

– Det pajade nog tidsplanering med 10 minuter, så att professorerna fick lite mindre tid med kungen, säger Thomas Fuchs, vd på A4 Campus, med ett skratt.