Födelsen av högskolan i Sundsvall | 1971 |

– Det började med en trälåda kontorsmaterial. Tidigare kemiingenjör Göte Högbom minns tydligt startskottet för högskolan i Sundsvall.

gote.jpg

1971 började Göte Högbom som kemiingenjör på högskoleutbildningen i Sundsvall. Då var det ingen riktig högskola utan kallades Systematiserad Decentraliserad Akademisk Utbildning (SYDAKUT). Utbildningen drevs av en kursstyrelse och var alltså ingen filial till Umeå universitet, som vissa tror.

– Höstterminen 1971 startade vi kemi-, fysik- och matematikutbildningar. Fysikutbildningen hölls på Västermalms skola och för kemiutbildningen byggdes en paviljong – där nuvarande Metropol ligger. I samma veva startade de samhällsvetenskapliga utbildningarna i Alléskolan, berättar han.

Göte och hans kollegor startade verkligen från noll och det fanns en tydlig pionjäranda. De fick en hel del hjälp av lärare i Umeå med vad som skulle köpas in och han kommer ihåg när de första prylarna anlände.

– Jag började bokstavligt talat med en trälåda med lite kontorsmaterial. Och när jag nu kan se historien – från ingenting till fullvärdigt universitetet – känns det väldigt speciellt, säger Göte.

Ganska snart blev det aktuellt att se över lokalfrågan, framför allt då man blev formell högskola 1977. Det gick inte längre att ligga utspridd över hela staden och snart koncentrerades därför verksamheten till det gamla mentalsjukhuset Västhagen. 1987 tillkom lokaler i nuvarande Metropol.

Fotnot: Göte började som kemiingenjör men har sedan dess arbetat både som personalchef och fastighetschef på Mitthögskolan/Mittuniversitetet.