Generell magisterrättighet och civilingenjörsexamen | 2003 |
Högskoleverket beviljade 2003 såväl Mitthögskolans ansökan om generell rätt att utfärda magisterexamen som ansökan om rätt att utfärda civilingenjörsexamen.
Vill du titta in i framtiden? Vi spekulerar kring framtiden på Mittuniversitetet. Hur utvecklar man ett modernt universitet? Hur ska man hålla fast vid styrkorna inför framtiden? Och kommer utbildningen och forskning bli allt viktigare i framtiden?
På denna sida hittar du nyheter och information från Mittuniversitetet som samlas under taggen INNAN VI BLEV UNIVERSITET 1842-2004. Sidan skapas utifrån den tagg du klickat på för att komma hit.
Det finns 24 svenska sidor och 24 engelska sidor som är taggade med INNAN VI BLEV UNIVERSITET 1842-2004. Innehållet kan variera beroende på språk.
Högskoleverket beviljade 2003 såväl Mitthögskolans ansökan om generell rätt att utfärda magisterexamen som ansökan om rätt att utfärda civilingenjörsexamen.
Runt sekelskiftet gjorde Mitthögskolan viktiga satsningar på ytterligare professorer, doktorander och forskarutbildning. Arbetet med den tredje universitetsansökan fokuserade i huvudsak på det...
Högskolelokalerna på Rådhusgatan i Östersund var för små redan på 1980-talet och ledde till ett antal kompletterande förhyrningar i stan och på Frösön. Anställda och studenter längtade efter en...
En kompletterande universitetsansökan överlämnades till regeringen i december 1999. De förslag till åtgärder som Högskoleverkets bedömargrupp lämnat två år tidigare hade då åtgärdats.
I Härnösand slutfördes 1999 byggandet av Sambiblioteket
Skog, skog, skog. I Mittuniversitetets region finns massor av skog. Därför är det logiskt att navet i skogsindustriell forskning, FSCN, ligger just här. Forskningscentret grundades 1999.
Under åren 1999–2007 hade Örnsköldsvik status som campus och Mitthögskolan beskrevs som ett lärosäte med fyra campusorter. Utöver vårdhögskolans verksamhet hade en arbetsenhet i Örnsköldsvik funnit...
Målet för Mitthögskolan var redan vid bildandet att nå universitetsstatus. Under 1997 överlämnades en första universitetsansökan till regeringen med begäran att förutsättningarna att bli universite...
Debatten i dagstidningarna är het. Ska Mitthögskolan flytta till Frösö strand eller stanna kvar i stan? ”Högskolans nya militära ansikte” är en av rubrikerna i Länstidningen.
När Högskolan i Sundsvall/Härnösand etablerades 1977 fanns ingen samlad lokallösning för Sundsvall. Under tjugo år bedrevs verksamheten i mer eller mindre tillfälliga lokaler i huvudsak på Västhage...
1997 får Mitthögskolan Skandinaviens första turismforskningsinstitut, ETOUR. Här bedrivs utåtriktad forskning på hög nivå – som kommer till nytta för både samhälle och turistnäringens intressenter.
Mitthögskolan tog 1997 över den skogsteknikerutbildning som funnits vid Norra skogsinstitutet i Bispgården sedan slutet av 1800-talet med SLU som huvudman.
Integrationsprocessen mellan Högskolan i Sundsvall/Härnösand och Högskolan i Östersund handlade egentligen inte bara om de två högskolorna utan även om de båda länens vårdhögskolor.
Diskussionerna om ett fördjupat samarbete mellan Högskolan i Sundsvall/Härnösand och Högskolan i Östersund tog fart under hösten 1990 och högskolestyrelserna liksom de båda landshövdingarna...
En av Campus Härnösands mest expansiva perioder är mellan 1985 och 1990. Både ingenjörsutbildningarna och utbildningarna inom humaniora utvecklas och behovet av nya lokaler är stort.
Genom högskolereformen 1977 tillkom såväl Högskolan i Sundsvall/Härnösand som Högskolan i Östersund och ytterligare tio nya högskolor runt om i landet.
– Det började med en trälåda kontorsmaterial. Tidigare kemiingenjör Göte Högbom minns tydligt startskottet för högskolan i Sundsvall.
Statsmakterna beslutade 1970 att socionomutbildningen i Sverige skulle byggas ut. I maj året därpå beslutade man att en ny socialhögskola skulle förläggas till Östersund och att start skulle ske...
I september 1905 beslutade landstinget att starta en kurs för utbildning av sjuksköterskor i Östersund. Frågan hade förts på tal tio år tidigare men utbildningen kunde inte starta förrän det nya...
Lärarlönerna verkade vara ett hett tema även för drygt 150 år sedan. En företagsam lärare fick en reprimand för att han vid sidan av läraryrket bakade bröd för att dryga ut hushållskassan.
Sjuksköterskeutbildningen i Landstinget Västernorrland hade en blygsam start. Landstinget beslutade 1894 att anta en sjuksköterskeelev vid Härnösands lasarett varje halvår från 1894. De fick då...
Härnösand och Mittuniversitetet har ett arv inom utbildning så långt tillbaka som 1842. Vid starten av lärarutbildningen var den ett år men utökades till tre fem år senare.
Samma år som lärarseminariet, 1842, startade även en navigationsskola i Härnösand. Den lades ner så sent som 1992.
Sidan uppdaterades 2019-03-11