Sports Tech Research Center invigs | 2014 |

”Här kommer vi att kunna göra kompletta tester som ligger väldigt nära verkligheten!” säger en helt lyrisk Mikael Bäckström. Han är professor och centrumledare för Mittuniversitetets nyaste forskningscentrum – Sports Tech Research Center.

invigning

Jämtland vill bli en ännu starkare aktör inom sport- och outdoorbranschen. I november 2014 invigdes därför Sports Tech Research Centre. Här kommer verksamheten fokusera på innovativ utveckling av teknologi och utrustning för sport och outdoor. Man kommer också att forska inom medicinska tillämpningar och utrustning för personer med funktionsnedsättning.

– Här kan vi stärka våra utbildningar och den spjutspetsforskning som vi bedriver, så att den kan komma till ännu större nytta i samhället, berättar Mikael Bäckström.

Inom centret finns flera internationellt unika laboratorier; ett textillabb, en vindtunnel, ett labb för additiv tillverkning (3D printing) i plast och metall samt ett skidlabb med utrustning för studier i labb och i fält.

I textillabbet testas bland annat materialens tålighet mot vatten, fukt, ånga, nötning och tvättning. I den världsunika vindtunneln finns ett 5x3 meter stort rullband, enorma fläktar och ett helt regnsystem. Här kommer man att kunna testa hur produkter och material fungerar i autentisk utomhusmiljö. Den kommer också kunna användas till att testa material inom funktionshindersidrotten; proteser, rullstolar, sit-skies med mera.

På bilden klipper Dr Ian Campbell från Loughborough University bandet.