Tyska pressen förfasas vid kronprinsessans besök | 2011 |

Hur kunde Daniel låta den gravida Victoria klättra på en brant stege – i klackskor! Den tyska skvallerpressen reagerar starkt då Mittuniversitetet får kungligt besök.

Kronprinessan

Hösten 2011 fick Mittuniversitetet besök av kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Bland annat besökte de avdelningen för kemiteknik (CHE). Där visade professor Magnus Norgren och hans kollegor en unik metod som renar vatten från tungmetaller. Reningen görs med ”såpbubblor” som drar till sig de farliga kemikalierna och sedan skummas bort från vattenytan.

– Både kronprinsessan och prins Daniel var intresserade, nyfikna och tyckte att det var en spännande metod. Det märktes att de förstod hur det gick till. Kronprinsessan har ett väldigt stort intresse för miljö och tekniker som kan förbättra den, berättar Magnus Norgren.

Det Magnus minns tydligast från besöket var när kronprinsessan Victoria ville klättra upp på en stege för att titta ner i den stora demonstrator som fanns på forskningscentret. Stegen var ganska brant – och Victoria var både gravid och iförd höga klackar.

– Den tyska pressen förfasades och det blev en del roliga klipp i deras tidningar. ”Hur kunde prins Daniel vara så oansvarig och låta henne klättra ner?” minns Magnus med ett skratt.