Det ”talande” pappret | 2007 |

Ett ”talande” papper med inbäddad digital information – som du bara behöver röra vid för att ljud ska strömma ut genom tryckta högtalare. Framtidens informationsteknik var här redan 2007!

pratande

Vid utbildningsmässan Kunskap & Framtid 2007 i Göteborg och Communicare-konferensen i Sundsvall användes det interaktiva papperet för första gången på riktigt. Det var en forskargrupp vid Mittuniversitetets skogsindustriella forskningsprogram FSCN (Fibre Science and Communication Network) som hade arbetat med att ta fram den fjärde generationen av pappersprodukter som kan kommunicera med datorer.

Projektet kallades Paper Four och forskarna ville undersöka och visa vilka möjligheter som fanns inom design och teknik för att göra ett papper interaktivt med omvärlden.

– Vårt interaktiva papper kombinerade tryckta grafiska koder och elektroniskt ledande bläck som skapade beröringskänsliga ytor eller knappar. Sedan bäddades digital information in och vid beröring strömmade ljud ut ur tryckta högtalare, säger Mikael Gulliksson som var projektledare för medieteknik i det omfattande forskningsprojektet.

Först gjorde forskargruppen en stortavla, sedan en affisch och till sist en barnbok, en så kallad ABC-bok, med talande bokstäver. En del av utmaningen var alltså att kunna gå ner i storlek.

– Affischen används faktiskt än idag av en skola i Sydamerika som utbildar döva och blinda tolkar, berättar Mikael.

Projektet Paper Four övergick sedan i Live Paper, som fokuserade på hur det interaktiva pappret skulle kunna kommersialiseras. Det resulterade bland annat i ett företag som idag producerar akustikvepor och ett som gör tryckta sensorer.