Uppkopplat forskningscenter grundas | 2005 |

Spännande, roligt och otroligt viktigt – så beskrev Harriet Wallberg hur hon såg på sitt uppdrag som universitetskansler när hon tillträdde den 1 juni 2014.

uppkopplad

– Vår forskning handlar om att koppla samman den fysiska världen med den virtuella. Vi kollar bland annat hur saker kan känna av sin kontext och förmedla information om den, berättar Mattias.

STC, Sensible Things that Communicate, grundades 2005. Här utvecklas sensorbaserade system och tjänster inom elektronik och datateknikområdet med fokus på industriell IT och digitala tjänster. Det handlar om teknologi som gör det möjligt att effektivisera arbetet inom industrin – och samtidigt förbruka mindre råvaror och resurser.

Den 1 april i år påbörjas ett nytt spännande projekt vid STC. Då kommer man att titta på hur trådlös kontroll och mätning kan göra det möjligt att organisera industrin på ett helt nytt och mycket bättre sätt.

– Det pågår en global förändring inom producerande industri och den är vår forskning i allra högsta grad en del av, berättar Mattias.

Forskningsmiljön på STC ligger i framkant, med ett flertal välutrustade labb för bland annat optik, röntgen och 3D samt ett högklassigt renrum. De samarbetar med forskningscentrat FSCN och är en del av Mittuniversitetets KK-miljö.