Så kan naturen göras mer tillgänglig för alla
En tillgänglig och inkluderande natur för alla kan låta som en självklarhet. Men det är det inte. Tillgång till naturmiljöer beror i stor utsträckning på faktorer så som individens förutsättningar, information, transporter och samhälleliga insatser.
– Vi vill få mer kunskap om hur naturmiljöer kan bli mer inkluderande framför allt för äldre vuxna och personer med fysiska funktionsnedsättningar, samt bättre förstå faktorer som möjliggör och hindrar utveckling av tillgängliga naturmiljöer i Östersunds kommun. Vi hoppas att projektet kan bidra till att främja medborgares hälsa genom jämlik tillgång till naturmiljöer och utomhusaktiviteter säger Kristin Godtman Kling, forskare i turismvetenskap vid Mittuniversitetets forskningscentrum ETOUR.
I projektet ”Tillgängliga och inkluderande naturmiljöer i Östersunds kommun” har Kristin Godtman Kling, tillsammans med sina forskarkollegor och i samarbete med Östersunds kommun, bland annat undersökt hur kommunen arbetar med planering av tillgänglighetsinsatser. Det kan handla om tillrättalagda leder och stigar men även tillgång till anpassade parkeringsplatser och toaletter.
– Det spelar ju ingen roll om det finns en jättefin led där personer med funktionsnedsättningar kan ta sig fram om det inte finns en parkeringsplats i direkt anknytning till den. Man måste tänka tillgänglighet hela vägen, konstaterar Kristin Godtman Kling.
Något som kom fram i intervjuerna forskningsgruppen gjorde med personer med funktionsnedsättningar och representanter för intresseorganisationer är att information är viktigt när det handlar om tillgänglighet och inkludering.
– En bra webbsida med bilder, filmer, rätt information vad gäller avstånd mellan parkering och naturområdet, exakt var toaletter eller dass finns kan vara avgörande för om människor besöker området eller inte.
När forskarna undersökte olika webbsidor som förmedlar information om naturområden visade det sig att informationen om tillgänglighet ofta är bristfällig, på så vis att den är svår att hitta på webbsidan och att fakta om exempelvis underlag, lutning, serviceanpassningar och faciliteter saknas. Här konstaterar forskarna att det finns stor förbättringspotential, eftersom detaljerad och uppdaterad information är ett relativt enkelt sätt att öka tillgängligheten i naturområden.
I intervjuerna lyfts även vikten av samverkan mellan individer, lokala medlemsorganisationer och offentlig sektor för att förbättra tillgängligheten till naturområden och utomhusaktiviteter, och att det finns önskemål om ökad delaktighet i planeringen av naturområden.
– Alla vi pratat med vill ha mer samverkan, men det tycks vara svårt att få till fungerande dialog, både mellan olika externa aktörer och mellan kommunens olika förvaltningsavdelningar. Här ser vi ett behov av ett minskat ”stuprörstänk” och istället en satsning på tillgänglighet på ett övergripande plan. Äldre vuxna, personer med funktionsnedsättningar och representanter för lokala medlemsorganisationer samt olika myndighetsenheter med skilda ansvarsområden behöver få bättre förutsättningar för samarbete, säger Kristin Godtman Kling och tillägger:
– Om man ska göra en insats är det alltså viktigt att man bjuder in till dialog och samtal från början, framför allt de personer som är tänkta att faktiskt använda insatserna.
Att naturen och naturupplevelser har stor betydelse för hälsa och välmående är tydligt i forskningen. Just nu pågår forskningsprojektet ”Tillgängliga naturmiljöer för att främja aktivt och hälsosamt åldrande”. Projektet sker i samarbete med Östersunds och Härnösands kommuner. Det finansieras av Familjen Kamprads stiftelse.
Läs mer om projektet Tillgängliga och inkluderande naturmiljöer i Östersunds kommun