Pedagogik GR (A), Goda lärmiljöer - Språklig mångfald som resurs i förskolan
Välkommen till Mittuniversitetet!
Hej!
Varmt välkommen till kursen Pedagogik GR (A), Goda lärmiljöer - Språklig mångfald som resurs i förskolan och som student vid Mittuniversitetet.
Undervisande lärare i kursen är Christina Widmark Saari.
- Utbildningskod: PE187G
- Anmälningskod: T3487
- Ort: Flexibel – Sundsvall
- Studieform: Distans
- Studiefart: 25%
- Kursperiod: 2025-09-01 - 2026-01-18
Kursen startar vecka 36, du kan registrera dig på kursen torsdag vecka 35 och får sedan tillgång till kursrummet i Canvas.
Det finns en introduktionsföreläsning i Canvas som förklarar upplägget som består av självstudier och fem onlineseminarier som sträcker sig över hela terminen.
Schema
Fyra veckor innan kursstart ser du ditt Schema
.
Observera att schemat kan komma att ändras.
Hittar du inte schemat?
Då kommer du få schemat närmare kursstart av din lärare eller kursansvarig.
Utbildningsinformation
I kursrummet finns en schemastruktur att följa, kursen går på kvartsfart och i upplägget ingår också att du ska göra en fältstudie. Seminarierna ligger efter kl. 17.00 på onsdagar för att alla ska kunna delta, under dessa bearbetas innehållet i kursen inför själva slutexaminationen.
Under inläsningsveckorna (samtlig litteratur bearbetas löpande över hela terminen), översiktsläser du litteraturen för kursen, så att du blir lite insatt i kursen innehåll.
INNEHÅLL
-Interkulturellt förhållningssätt
-Språkliga landskap
-Språkutvecklande arbetssätt
-Språkliga resurser
-Tänkande & språk
-Identitetstexter
ÖVERSIKT obligatoriska seminarieträffar
Onsdag v. 38 25-09-17 Kl. 17.00 – 18.30
Onsdag v. 42 25-10-15 Kl. 17.00 – 18.30
Onsdag v. 46 25-11-12 Kl. 17.00 – 18.30
Onsdag v. 51 25-12-17 Kl. 17.00 – 18.30
Onsdag v. 03 26-01-14 Kl. 17.00 – 19.00
Läsanvisningar till första seminariet.
Läs essän ”There you see, därborta!” ”Tuolla” ”Yes Isee, over there, dar!” sid. 59-86.
Essän "There you see, därborta!” ”Tuolla” ”Yes I see, over there, där!" skriven av Christina Widmark Saari utforskar flerspråkighet och interkulturell kommunikation, särskilt i kontexter där olika språk och kulturer möts. Genom att använda exempel på hur människor växlar mellan språk i samtal, undersöker Widmark Saari hur flerspråkighet fungerar som en resurs för att uttrycka och förstå olika perspektiv. Essän belyser också de utmaningar och möjligheter som uppstår när olika språkliga och kulturella världar interagerar, och hur detta påverkar kommunikationen och identitetsbildningen.
Boken "Interkulturellt arbete i förskolan med läroplanen som grund" av Jonas Stier och Bim Riddersporre handlar om hur förskolan kan arbeta med interkulturalitet utifrån den svenska läroplanen. Författarna undersöker hur förskolepersonal kan skapa en inkluderande miljö som värdesätter mångfald och kulturella skillnader. Boken ger praktiska exempel och strategier för att integrera ett interkulturellt perspektiv i det dagliga arbetet i förskolan, samtidigt som den betonar vikten av att främja barns förståelse för olika kulturer och identiteter.
Författare/red: Jonas Stier, Bim Riddersporre
Titel: Interkulturellt arbete i förskolan med läroplanen som grund
Upplaga: 2019
Förlag: Natur Kultur Akademisk
Kommentar: ISBN: 9789127822726, 160 s.
Boken "Att möta barns sociala språkmiljö i förskolan: flerdimensionella perspektiv" av Maria Magnusson och Martina Norling utforskar hur förskolepersonal kan stödja barns språkutveckling genom att förstå och engagera sig i deras sociala språkmiljöer. Författarna presenterar olika teoretiska perspektiv och praktiska metoder för att främja en rik och varierad språkutveckling hos barn. Boken betonar vikten av att skapa en språkrik miljö som tar hänsyn till barns olika bakgrunder och erfarenheter, och hur detta kan stärka deras språkliga och sociala färdigheter.
Författare/red: Maria Magnusson, Martina Norling
Titel: Att möta barns sociala språkmiljö i förskolan: flerdimensionella perspektiv
Upplaga: 2019
Förlag: Liber
Kommentar: 180 sidor
Kursen samläses med PE185G (grundskolan) men ni har olika littereratur anpassad efter respektive skolform.
Vad behöver du göra som ny student?
Det är flera saker du måste göra som ny student för att kunna påbörja dina studier. Är du distansstudent med campusträffar, måste du bekanta dig med båda checklistorna.
Följ checklistan noga!
Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.
Varmt välkommen!
Med vänlig hälsning
christina.widmark-saari@miun.seKursansvarig