Hej, ny student på distans!

Kul att du ska läsa en distansutbildning hos oss! Här får du veta vad du behöver göra inför och kring terminsstarten. En av de viktigaste sakerna är att läsa ditt välkomstbrev. Där du får veta vad som gäller för just din utbildning såsom datum för kursstart, schema, zoomlänk med mera.

Välkomstdag och introduktionsvecka

  • På denna sida finns några tips för dig som ny distansstudent. Här kommer några tips och råd på vägen.

    Tid och självdisciplin

    En utbildning på halvfart kräver att du studerar ungefär 20 timmar per vecka. Utbildningar på helfart motsvarar en normal arbetstid på 40 timmar per vecka. Bra studiemiljö

    Gör i ordning en bra studieplats där du har din dator, gärna extern skärm. Tänk på ergonomin. Att kunna ändra position, att du både kan sitta och stå. En strykbräda kan till och med fungera som ståbord. 

    Studieplanering

    Planera dina studier och sätt upp mål. Gör ett schema över veckan där du skriver upp alla föreläsningar, vilka kapitel du ska läsa, när inlämningsuppgifter ska lämnas in med mera. Glöm inte att lägga in pauser i schemat. Du kan även sätta mål för varje dag exempelvis "dessa tre uppgifter ska jag göra klart. Det känns bra att kunna bocka av en lista.

    Håll kontakten

    Träffa dina klasskamreter digitalt. Om vi vill ha kontakt via lärplattformen Moodle, Messenger, Facebooksgrupp, Teams eller annan kanal, bestämmer ni själva. Huvudsaken att ni har kontakt och kan bolla med varandra. Kurs/programansvarig kan också ge tips på hur ni kan hålla kontakten. För inlämningsuppgifter, gäller dock alltid vår lärplattform Moodle. 

    Digitala verktyg

    Bekanta dig med de digitala verktygen så snart du kan exempelvis Teams, Moodle, Zoom. I början känns det förvirrande men efter ett tag kommer du in i det. 

    Be om hjälp

    Ta hjälp tidigt. Vänta inte för länge. Vad du än behöver för hjälp med så finns det stöd att få. Exempelvis kan du få handledning och stöd av biblioteket där du kan få hjälp dig med allifrån litteratursökning till källhänvisning dgitalt. Biblioteket finns även i Moodle. 

    Pausa

    Att sitta framför datorn hemma, på lärcentrum eller på biblioteket hela dagarna gör dig trött. Ta en promenad eller gå och fika och koppla bort skolarbetet för en stund. Du behöver må bra för att studierna ska kunna fungera. 

     

  • Alla behöver vi hjälp och stöd någon gång! Vi finns här för dig och kan hjälpa dig i många olika situationer som kan uppkomma under din studietid.

    Se alla som kan ge dig hjälp och stöd

  • Visste du att du som distansstudent kan du få böcker hemskickade? Vårt universitetetsbibliotek hjälper dig. 

    Låna som distansstudent

  • Du som har en läsnedsättning har rätt att låna anpassad kurslitteratur, såsom talböcker, när du studerar på högskola eller universitet.

    Läs mer om stöd till dig med läsnedsättning

  • Behöver du hjälp med att söka efter vetenskapliga artiklar, skriva referenser eller skriva akademiska texter? Vill du förbättra din studieteknik eller dina matematiska färdigheter? Behöver du tillgång till talböcker? Hos oss på biblioteket kan du boka tid för allt detta!

    Läs mer om handledning och stöd

  • Lärcentra finns på många orter runt om i Sverige. De är till för att underlätta för dig som vill studera men som inte har möjlighet eller vill flytta från din hemkommun.

    Läs mer om lärcentra

  • Som student vid Mittuniversitetet kan du alltid tentera på våra campus i Sundsvall eller Östersund, läser du distanskurser så finns det även möjlighet att tentera på annan ort. Tentamen måste alltid skrivas samma datum och tid som på campus.

     Mer info om salstenta på annan ort

Sidan uppdaterades 2024-08-12