Sociologi GR (A)
Välkommen till Mittuniversitetet!
Hej!
Varmt välkommen till kursen Sociologi GR (A) och som student vid Mittuniversitetet.
Jag som hälsar dig välkommen heter Christophe Foultier och är kursansvarig för Sociologi A (SO092G, distans). Kursen är uppdelad i fyra delmoment.
Det första momentet heter "Sociologisk introduktion", och under denna period kommer du främst att träffa mig och Sara Ekholm, som också är lärare i kursen. Vi ser fram emot att introducera dig till sociologin – dess grunder, centrala begrepp och perspektiv – under de första veckorna av höstterminen.
- Utbildningskod: SO092G
- Anmälningskod: M7921
- Ort: Flexibel – Sundsvall/Östersund
- Studieform: Distans
- Studiefart: 50%
- Kursperiod: 2025-09-01 - 2026-06-07
Kursen inleds den 1 september. Då kommer bland annat inspelade föreläsningar och annat kursmaterial – såsom uppgifter – att publiceras på kurssidan, vilket ni kan börja arbeta med i egen takt.
Observera att vi under höstterminen 2025 byter lärplattform till Canvas. Vi rekommenderar att ni bekantar er med de nya funktionerna på plattformen i god tid.
Den första delen av momentet "Sociologisk introduktion" utgår från Per Månssons bok Båten i parken. Om ni vill förbereda er inför terminsstarten, är ni välkomna att börja läsa denna bok redan nu.
Schema
Tidigast fyra veckor innan kursstart ser du här ditt schema
.
Observera att schemat kan komma att ändras.
Hittar du inte schemat?
Då kommer du få schemat närmare kursstart av din lärare eller kursansvarig.
Utbildningsinformation
Om kursen Sociologi A (SO092G, distans)
Kursen Sociologi A syftar till att introducera centrala sociologiska begrepp, teorier och metoder. Målet är att ge dig sociologiska verktyg för att förstå och analysera sociala fenomen och situationer, samt att ge dig möjlighet att tillämpa dessa kunskaper på aktuella samhällshändelser. Kursen är uppdelad i fyra moment som tillsammans syftar till att ge dig en god grund i sociologisk teori och metod:
Moment 1 - Sociologisk introduktion
I detta inledande moment går vi igenom sociologins grunder. Här introduceras teorier på både samhällsnivå (makronivå) och individ- och gruppnivå (mikronivå).
Moment 2 - Sociologins klassiker
Detta moment fördjupar de teorier som presenterades i introduktionsmomentet. Du kommer här att få läsa originaltexter av flera av de teoretiker som anses vara klassiker inom sociologin.
Moment 3 -Kvalitativ metod
Här behandlas kvalitativa metoder inom sociologin, både ur ett teoretiskt och praktiskt perspektiv.
Moment 4 -Ojämlikhetens mångfald
Det avslutande momentet fokuserar på centrala sociala kategoriseringar som formar både våra identiteter och samhällets strukturer.
Distansstudier och lärande
Eftersom kursen ges helt på distans innebär det att du som student har ett större eget ansvar för att planera din tid, lämna in uppgifter i tid och aktivt driva din egen inlärning. Ett aktivt deltagande på lärplattformen är ett viktigt verktyg i ditt lärande – dels för att interagera med dina medstudenter, vilket skapar gemenskap och delat lärande, och dels för att få tillgång till fler perspektiv. Genom att dela dina tankar och reflektioner med andra bidrar du till deras lärande, samtidigt som dina egna kunskaper fördjupas när du tar del av andras inlägg. Att samverka i diskussioner är alltså en viktig del av distanspedagogiken – du och dina medstudenter får ut så mycket mer av kursen än om ni sitter ensamma på era kammare och läser in litteraturen på egen hand.
Stöd i planering och förberedelser
För att underlätta din studiegång kommer det att finnas ett schema och en studiehandledning med tidsplan. Dessa hjälper dig att strukturera dina studier och komma igång på ett bra sätt.
Innan kursstart rekommenderar vi att du noggrant läser igenom kursguiden för A-kursen och studiehandledningen för det första momentet. Dessa dokument ger dig en tydlig bild av kursens och momentets upplägg, vad som förväntas av dig – och vad du kan förvänta dig i gengäld. Du hittar båda dokumenten på kurssidan i Moodle.
Om du inte sedan tidigare är bekant med lärplattformen Moodle, rekommenderar vi att du tar dig tid att bekanta dig med dess funktioner, samt att du uppdaterar din profil inför kursstart.
Vad behöver du göra som ny student?
Det är flera saker du måste göra som ny student för att kunna påbörja dina studier. Är du distansstudent med campusträffar, måste du bekanta dig med båda checklistorna.
Följ checklistan noga!
Vad behöver jag göra som ny student på distans?
Det är flera saker du måste göra som ny student för att kunna påbörja dina studier.Det viktigaste hittar du i checklistan!
Följ checklistan noga!
Är du distansstudent med campusträffar, måste du även bekanta dig med checklistan för campusstudenter.
Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.
Slutligen, vill jag återigen önska er varmt välkomna till den här kursen! Jag hoppas att ni ser lika mycket fram emot den här terminen som vi lärare gör!
Med vänlig hälsning
christophe.foultier@miun.seKursansvarig