Litteraturvetenskap GR (A), Science fiction-genrens historia och tematik

Välkommen till Mittuniversitetet!

Hej!

Varmt välkommen till kursen Litteraturvetenskap GR (A), Science fiction-genrens historia och tematik och som student vid Mittuniversitetet.  

Hej och välkomna till kursen om science fiction!

Jag som håller i kursen heter Svante Lovén och är docent och lektor i litteraturvetenskap. Jag har forskat och skrivit en del om science fiction under åren, och för närvarande ägnar jag min forskning åt H.G. Wells, som ni ju kommer att läsa under kursen. Jag har också undervisat och föreläst om sf och relaterade ämnen genom åren. Men i grunden är jag ett ”fan”, som upptäckte sf i tonåren och har behållit intresset.

  • Utbildningskod: LI071G
  • Anmälningskod: M2629
  • Ort: Flexibel – Sundsvall
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2025-06-09 - 2025-08-17

Schema

Fyra veckor innan kursstart ser du ditt schema här.
Observera att schemat kan komma att ändras.

Hittar du inte schemat?

Kontakta din lärare eller kursansvarig om du inte får ditt schema närmare kursstart.

Utbildningsinformation

I kursen är det meningen att ni ska få kunskap om sf-litteraturen genom självstudier, diskussionsforum, och genom att arbeta med de inlämningsuppgifter som utgör den huvudsakliga examinationsformen. Det är alltså ingen schemalagd undervisning seminarier ”IRL”, men förutom kurslitteraturen så kommer ni att kunna titta på en längre inspelad föreläsning där jag pratar om några grundläggande egenskaper i sf, som skiljer det från ”vanlig” litteratur.

Litteraturlistan består av ett antal klassiska sf-romaner, jämte ett urval av noveller i pdf-form på vår lärplattform Moodle. Facklitteraturen består av en längre artikel i pdf-form, samt några kapitel ur antologin The Cambridge Companion to Science Fiction (som ni får låna/inhandla själva). Ni uppmuntras att börja botanisera i den redan nu, eftersom den ger väldigt många intressanta ingångar på sf-genren.

Examinationsuppgifterna (2 stycken) kommer till stor del att gå ut på att analysera texterna med avseende på hur de gestaltar vissa centrala teman. Det är också meningen att ni ska där ska referera till facktexterna.

Examination vid distansundervisning har ju på senare tid komplicerats av ett genuint sf-scenario: AI-tjänster med encyklopediska ”kunskaper” som skriver och kommunicerar som en människa. Det innebär för vår del att jag måste ge ganska petiga instruktioner för hur uppgifterna ska besvaras, för att göra dem så ”AI-säkra” som möjligt. (Isaac Asimov skulle älska det här…) Det kanske kan vara ett irritationsmoment, men det är tyvärr nödvändigt.

Utöver analysuppgifterna är det också meningen att ni ska diskutera en eller ett par frågor inbördes, i mindre grupper. Formen är att ni gör skriftliga inlägg och besvarar de andras. Här kan ni vara lite friare; uppgiften är visserligen obligatorisk men inte direkt betygsgrundande, och jag tror den kan bli givande och rolig.

Ja, det var vad jag hade att säga för ögonblicket. Analys- och diskussionsuppgifter jämte all annan information kommer i en studiehandledning som läggs upp på Moodle närmare kursstart. Det är också via Moodle all kommunikation oss emellan kommer att ske, via ett nyhetsforum och via studentmail som ni kommer att tilldelas, och som också går att koppla till era privata mailadresser. 

Om ni undrar något så går det bra att maila: svalov@miun.se 

Vad behöver du göra som ny student?

Det är flera saker du måste göra som ny student för att kunna påbörja dina studier. Är du distansstudent med campusträffar, måste du bekanta dig med båda checklistorna.

Följ checklistan noga! 

Checklista campusstudent 

Checklista distansstudent

Kontakta oss

Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Med vänlig hälsning

svante.loven@miun.se

Kursansvarig

Sidan uppdaterades 2025-04-09