Sydsamiska GR (A), Grundläggande sydsamiska
Välkommen till Mittuniversitetet!
Hej!
Varmt välkommen till kursen Sydsamiska GR (A), Grundläggande sydsamiska och som student vid Mittuniversitetet.
Välkommen till denna nybörjarkurs i sydsamiska. Här får du lära dig språkets grunder, med fokus på uttal, grammatik och basalt ordförråd. Du lär dig också att delta i enklare konversationer på sydamiska.
Jag som är kursansvarig heter David Kroik. Till vardags är jag Førsteamanuensis i sydsamiska vid Nord Universitet, Levanger, Norge. Jag läste min första nybörjarkurs för ungefär 20 år sedan och har sedan fortsatt att studera sydsamiska i olika former. Numera undervisar jag på kurser som denna och driver forskningsprojekt knutna till undervisning av sydsamiska i skolor och förskolor. Med mig som lärare på kursen är också Johan Sandberg McGuinne som är förstelärare i samiska vid Finnbackskolan Likssjuo/Lycksele. Johan är också översätttare och jojkare.
- Utbildningskod: SM001G
- Anmälningskod: M4349
- Ort: Östersund
- Studieform: Distans
- Studiefart: 50%
- Kursperiod: 2025-06-09 - 2025-08-17
Kursen startar den 12 juni 16.00-17.30, då vi har vår första träff i realtid på distans. Som kursplattform använder vi Canvas. För realtidsundervisning online använder vi plattformen Zoom. Vi möts i följande rum i Zoom:
https://miun-se.zoom.us/j/68202585080?pwd=a0t4NFZDcDdCWDdLVDMrMXJuMUQzZz09
Vi första träffen online får du bekanta dig med mig och Johan och vi går igenom kursens struktur, vilka resurser som finns online som är bra hjälpmedel under den resa det är att lära sig sydsamiska. Vi gör också några övningar i grupp för att bli lite mer bekanta med varandra.
Därefter följer kursens huvudmoment den första veckan i juli: 1-4 juli samlas vi i Staare/Österund. Mer information kommer på Canvas och tider och salar anges i schemat som aktiveras fyra veckor innan kursstart.
Schema
Tidigast fyra veckor innan kursstart ser du här ditt schema
.
Observera att schemat kan komma att ändras.
Hittar du inte schemat?
Då kommer du få schemat närmare kursstart av din lärare eller kursansvarig.
Utbildningsinformation
Kursen inleds med ett moment online. Därefter följer självstudier fram till kursveckan i Staare. På Canvas finns videoföreläsningar tillgängliga tillsammans med några övningar. Under veckan i Staare 1-4 juli hålls ett intensivt upplägg med föreläsningar förmiddagar och övningar under eftermiddagarna. Låt mig poängtera igen hur viktigt det är att närvara under dessa dagar för att få med dig kursens centrala innehåll. Under sommaren hålls några träffar online igen innan kursen tenteras både muntligen och skriftligen i mitten av augusti. Det är bara 1-4 juli som momenten är fysiskt på plats i Staare/Östersund. Alla övriga delar hålls på distans.
Se till att bekanta dig med kurslitteraturen, hitta ordböcker och liknande inför att kursen startar. Förbered dig också genom att testa att headset fungerar, så att du kan delta i undervisning via zoom.
Vad behöver du göra som ny student?
Det är flera saker du måste göra som ny student för att kunna påbörja dina studier. Är du distansstudent med campusträffar, måste du bekanta dig med båda checklistorna.
Följ checklistan noga!
Vad behöver jag göra som ny student på distans?
Det är flera saker du måste göra som ny student för att kunna påbörja dina studier.Det viktigaste hittar du i checklistan!
Följ checklistan noga!
Är du distansstudent med campusträffar, måste du även bekanta dig med checklistan för campusstudenter.
Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.
Igen, Buerie båeteme, välkommen till kursen! Jag ser fram emot att möta dig i Staare/Östersund i juli.
Med vänlig hälsning
david.kroik@miun.seKursansvarig