Ansökan
Det första steget i ansökan om utlandsstudier är att tala med den akademiska kontaktpersonen på din institution. Då får du råd om vilken termin och vilka utbytesplatser som är lämpliga för just din utbildning.
Ansökningsperioder
Ansökningsdeadline: Ansökan om utbytesstudier hösten 2023/våren 2024 öppnar i december 2022.
Restplatser: Kontakta International Relations Office om restplatser till vårterminen 2023.
Information om ansökan
Ansökan om utbytesstudier består av två delar som görs i systemet Mobility-Online. Den första delen är en online registrering där du fyller i dina personuppgifter, information om dina nuvarande studier, vilken termin och vilket ämnesområde du planerar att studera utomlands, och 1-3 partneruniversitet i den ordning som du prioriterar.
Efter att detta skickats in online får du en epost med en länk att följa för att ladda upp dina personliga dokument i systemet Mobility-Online.
Följande dokument laddas upp:
1. Personligt brev
Det personliga brevet ska vara riktat till Miuns interna bedömare, vara 1-2 sidor på engelska, beskriva vem du är och hur utlandsstudierna passar in i din utbildning och framtida karriär.
Brevet ska innehålla följande uppgifter:
- Personlig information (vem du är, tidigare studier, erfarenheter)
- Syfte med utlandsstudier och hur det kommer att påverka dig och dina framtida studier/karriär. Motivering till valt ämne och universitet ska också ingå.
- Hur du kan bidra till att fler studenter reser utomlands för studier.
- Sökande till universitet i Australien, USA, och Kanada ska inkludera en lista med preliminära kursval och länkar till dessa. Se respektive hemsida för kursutbud. Ta med minst 6 kurser. Om utbud inte finns för kommande läsår, titta på kursutbud för nuvarande läsår. Titta på innevarande års kurser för höstterminen om du planerar söka för nästa höst, och vårterminens kurser om du planerar söka inför nästa vår.
Brevet kan vara på svenska om du skall åka till ett lärosäte där man använder ett nordiskt språk som undervisningsspråk.
2. Studieintyg
Utdrag från ladok som visar hittills avklarade kurser vid MIUN. Du kan själv ladda ner det från studentportalen. Spara intyget som pdf på din dator innan du laddar upp. Om du även har poäng från andra universitet behöver alla intyg skannas ihop till en enda pdf-fil. Observera att endast poäng som är registrerade i Ladok tas med i meritvärderingen.
3. Intyg på språkfärdigheter (kan laddas upp senare)
Intyg på språkkunskaper behövs inte för studier inom Europa om du läser på engelska men krävs i vissa fall om du ska läsa på exempelvis tyska, franska eller spanska. Partneruniversitet i Australien samt vissa amerikanska partneruniversitet kräver TOEFL-test eller liknande intyg över kunskaper i engelska (med vissa undantag, exempelvis om man tidigare studerat i engelskspråkigt land eller har gymnsiebetyg i engelska enl. GY11 Engelska 6 minst betyg E, högst 5 år gammalt). Dessa intyg kan bifogas i ett senare skede.
4. Övriga intyg
Intyg över eventuella engagemang inom Studentkårens internationella utskott eller engagemang som studentambassadör. Detta ger extra meritvärde till din ansökan.
Besked och svarskrav
När din ansökan är komplett får du ett bekräftelse-mail. Endast kompletta ansökningar tas med i ansökningsomgången. Besked om nominering till utbytesplats skickas via e-post 3-4 veckor efter sista ansökningsdag, med uppmaning att logga in i MobilityOnline och tacka ja eller nej till din plats. Du som tackar ja blir kontaktad med mer information. Ett uteblivet svar tolkas som ett nej.
Redo att söka?
När ansökningsomgången är öppen publiceras länk till ansökan här.
I första delan av ansökan fyller du i 1-3 partneruniversitet i den ordning som du prioriterar. Innan du söker, försäkra dig om att dina val av värduniversitet har kurser som fungerar i din utbildning och kommer att kunna tillgodoräknas.
Kontakt
Om du har generella frågor om utlandsstudier eller ansökningsprocessen är du välkommen att höra av dig till International Relations Office.
Information om stipendium för utbytesstudier
Kontakt
