Utlandspraktik inom sjuksköterskeutbildningen
Ansökan om utlandspraktik
Inom Sjuksköterskeprogrammet finns goda möjligheter till utlandspraktik under termin 5. Vi har samarbetsavtal med lärosäten inom Norden och Europa men ett begränsat antal platser för praktik finns även i Uganda. Praktikperioderna utomlands omfattar antingen fyra eller åtta veckor.
Ansökningsdeadline för vårterminen 2025: 30/4 2024
Ansökningsdeadline för höstterminen 2025: 15/11 2024
Ansökningsprocess och kontaktpersoner
Sjuksköterskeutbildningen har två internationella kontaktpersoner, en på vardera campus. Vänd dig till dem för information om ansökningsprocessen samt funderingar kring praktikplatserna etc. De ansvarar även för kontakten med din praktikplats när du praktiserar i Uganda, inom Nordplus och Erasmus. Ofta är det ont om praktikplatser men via de praktiksamordnarna får du förhandsbesked om placering. Kontakta i första hand Annika Kjällman Alm, Sundsvall och Johanna Åsengård, Östersund.
Hur går ansökan till?
- Ansökningsformulär: Du ansöker om praktik genom att fylla i ansökningsformuläret längre ner på denna sida.
- Personligt brev: Utöver ansökninsformuläret behöver du bifoga ett personligt brev. Det personliga brevet ska vara riktat till Miuns interna bedömare, beskriva vem du är och hur utlandspraktiken passar in i din utbildning och framtida karriär. Motivera varför just du vill åka på utlandspraktik och gärna val av praktikland om det finns en särskild tanke bakom ditt förstahandsval. Du kan skriva det på svenska. Mejla brevet som wordfil eller PDF-fil till International Relations Office i samband med din ansökan. Vänligen notera att din ansökan om utlandspraktik inte är komplett utan ett personligt brev.
Din ansökan om utlandspraktik bedöms av praktiksamordnarna inom Sjuksköterskeprogrammet. Vi vill uppmärksamma dig på att bara kompletta ansökningar bedöms.
Fyra veckors praktik
Genom våra Nordplusnätverk och NBNN (se lista över lärosäten längst ned på denna sida) kan du genomföra en fyra veckor lång praktikperiod inom öppen hälso- och sjukvård. För denna form av praktik kan du söka Nordplustipendier som utgörs av en fast summa för resa och boende.
Du kan också ansöka om en fyra veckor lång praktikplacering i Uganda där Avdelningen för Omvårdnad samarbetar med organisationen Hope Foundation. Avdelningen betalar för praktikplatsen men du måste själv stå för visa, vaccinationer, resa och uppehälle. Stipendier för att genomföra praktiken kan sökas till exempel via Vårdförbundet eller Studentkåren. Praktiken sker på engelska.
Åtta veckors praktik
Inom EU:s program Erasmus+ kan du göra åtta veckors praktik inom öppenvård och psykiatri kopplat till något av våra partneruniversitet (se lista längst ned på denna sida). Inom Erasmus sker samtliga utbyten på Engelska, med undatag av Universidad Alfonso X El Sabio i Spanien där spanskakunskaper är ett krav. Erasmusstipendiet söker du då du fått ditt Learning Agreement undertecknat av alla parter. Stipendiet variera utifrån prisläget i det land du valt. För att erhålla Erasmus+ praktikstipendium får praktikperioden inte vara kortare än 60 dagar. Resa och boende ordnar du själv i kontakt med mottagande universitet. Du kan läsa mer om vad som krävs för att söka Erasmus+ praktikstipendium i länken nedan.
Mer information om Erasmus+ stipendiet för praktik
Ordna egen praktikplats
Utöver ovanstående alternativ kan du också helt på egen hand hitta en praktikplats utomlands. Du måste då själv ta fram information, ta kontakt med värdorganisation och ordna med finansiering och alla andra praktiska detaljer. Du behöver också få praktikplatsen godkänd av kursansvarig och examinator för praktikkursen. Tänk på att få en skriftlig bekräftelse från värdorganisationen som anger praktikperiodens omfattning och som intygar att de är villiga att ta emot dig. Du söker utlandspraktik samma period som övriga studenter men bör observera att din värdorganisation kan ha helt andra ansökningstider. Vi rekommenderar att du använder dig av tjänsten UD avråder för att resa säkert. Vi rekommenderar även att du anmäler dig på Svensklistan innan avresa.
Försäkring Student UT
Du är försäkrad av Mittuniversitetet under hela praktikperioden (samt 14 dagar och efter) genom kammarkollegiets försäkring Student UT. Försäkringen gäller endast i det land som praktiken äger rum i, så planerar du att resa runt bör du komplettera med en egen försäkring.
Nätverk och avtal
Nätverk inom NORDPLUS-avtal. Praktik i 4 veckor inom öppen hälso- och sjukvård
NBNN (Nordic-Baltic Nursing-Network)
Danmark, Vejle
Danmark, Esbjerg
Finland, Lohja
Finland, Kajaani
Finland, Kotka
Lettland, Riga
Avtal inom Erasmus+ Praktik i minst 8 veckor (minimum 60 dagar) inom öppenvård och psykiatri
Belgien, Erasmushogeschool i Bryssel
Belgien, Kortrijk, Vives University College
Finland, Vasa, Novia
Lettland, Riga Medical College
Övriga samarbeten utanför Europa
Uganda, Hope Foundation
Med reservation för ändringar eller tillkomna lärosäten.
Vänligen notera att bedömningen av din ansökan görs av praktiksamordnarna för sjuksköterskeutbildningen. Alla frågor kring praktikplatser, praktiska frågor kring boende under praktiken etc. hänvisas till praktiksamordnarna. Praktiksamordnarna kommer att kontakta dig efter ansökningstiden passerat och meddela hur det gått med din ansökan om utlandspraktik. Om du vill följa upp din ansökan, vänligen kontakta praktiksamordnaren vid din campus-ort.