Vänskap och företagande med hållbarhetsfokus
Tajming, tajming, tajming. När Linnea Eriksson och Therese Svensk startade sitt företag Pure Act gjorde de det i precis rätt tid. I dag kan de försörja sig på sin passion och siktar på nästa mål – att skala upp.
Läs mer om civilekonomprogrammet här
Redan utbildningens första dag träffades Linnea och Therese. De satte sig bredvid varandra på uppropet till Ekonomprogrammet, den ena från Stockholm och den andra från Umeå, och fann varandra direkt.
– Vi brukar säga att vi möttes halvvägs, i Sundsvall. Vi fick genast kontakt och det ledde till många gemensamma arbeten och uppsatser, och att vi så småningom startade ett företag tillsammans. Vi upptäckte tidigt att vi var ett bra team, säger de.
En lucka att fylla
Ganska omgående var de också överens om att hållbarhet var något viktigt, inte minst ur ett affärsperspektiv. Och det skulle visa sig att det fanns en stor lucka att fylla. Redan här visade sig deras tajming vara perfekt – i slutet av 2016 kom nämligen ett tillägg i Årsredovisningslagen som innebar att stora företag skulle hållbarhetsredovisa.
– Det gjorde oss ännu mer intresserade av hållbarhet och lagkravet kom sedan att bli ryggraden i vårt kunderbjudande, säger Linnea Eriksson.
Efter flera arbeten och uppsatser med fokus på hållbarhet, bestämde de sig för att starta förtaget Pure Act tillsammans. De gick då fjärde året på Ekonomiprogrammet. Den tändande gnistan var att de båda kände att de inte hörde hemma i den mer traditionella yrkesrollen som ekonom.
– Vi skakade hand på att vi inte skulle söka jobb på någon redovisning- eller revisionsbyrå, utan vi skulle göra något annat, och så blev det. Vi var nog lite för ”entreprenöriella” helt enkelt, säger Therese Svensk.
Gjorde uppsatsen till en marknadsundersökning
När det var dags att skriva magisteruppsats kom de på idén att göra den till en marknadsundersökning, vilket skulle kunna hjälpa till vid företagsstarten. Uppmuntrade av sina lärare tog de därför kontakt med Miun Innovation, berättar Linnea Eriksson.
– De hjälpte oss i uppstarten och utvärderade hur vi fungerade som team med ganska tuffa frågor. Det blir lite som att ha ett barn tillsammans, eller vara gifta, när man driver ett företag ihop. Man kan säga att vi började med parterapi direkt, säger hon.
Många kunder under pandemin
Under pandemiåret 2020 ritades kartan om för många företag. Många var tvungna att ställa om för att överleva, och i det förändringsarbetet såg Linnea och Therese att deras kompetens kring hållbarhet behövdes. Och mycket riktigt, de fick så många uppdrag att de sedan dess kunnat driva Pure Act på heltid.
– Vi har uppmanat företag som tvingats ställa om att ta med hållbarhetstänket i arbetet, och många har nappat på det erbjudandet. Så pandemin har hjälpt oss. Målet var att bli ett lönsamt företag, och det har vi uppnått nu. Nu siktar vi på nästa mål, att skala upp, säger de.
En utbildning med många möjligheter
Att ha en ekonomiutbildning i botten när man jobbar med hållbarhet är guld värt, tycker Linnea och Therese. För med den kunskapen kan man driva alla möjliga sorters frågor, menar de.
– Det är en bra utbildning som ger en bred grund att stå på och man kan jobba med nästan vad man vill efteråt. För oss blev det hållbarhet. Som ekonomer som driver hållbarhetsfrågor har vi en fördel eftersom vi har förståelse för att företagen också måste prioritera lönsamheten, annars kommer bolagen ha svårt att avsätta resurser för de här frågorna. Vi vill verkligen pusha för att ekonomer lär sig hållbarhet, efterfrågan på den kompetensen är stor.
Om Pure Act
Pure Act tillhandahåller en femstegsprocess för strategiskt hållbarhetsarbete för små och medelstora företag. Den består av interaktiva workshops och webinar, ett eget digitalt verktyg för hållbarhetsrapportering samt utbildningar och rådgivning. Målet är att hjälpa företag i uppstarten men att de på sikt ska äga hållbarhetsfrågan själva.