"Det märks att behovet av energiingenjörer är stort!"
Linda Eriksson läste energiingenjörsprogrammet och jobbar nu som byggprojektledare med fokus på hållbarhet på KAMTech där hon började direkt efter utbildningen. Ett jobb som hon fick tack vare sitt examensarbete.
Kommer från: Stockholm men bor i Örebro
Har studerat: Energiingenjör
Energiingenjörsprogrammet skapar massor med möjligheter i yrkeslivet. Det går att välja om man vill arbeta i varseljacka eller kavaj, med människor eller produkter när man är färdig. Den flexibiliteten i mitt framtida yrkesliv var något som lockade mig.
Vad gör du på dagarna?
Främst arbetar jag som byggprojektledare med fokus på hållbarhet, jag är kvar på KAMTech där jag började efter utbildningen. Jag arbetar även en hel del med certifiering av fastigheter, vilket ger en kvalitetsstämpel på en nyproducerad eller redan befintlig fastighet.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt arbete är att ingen dag är den andra lik. Jag möter otroligt många kompetenta människor varje dag och att tillsammans med dem få lyckas i projekt och skapa en hållbar, klimatsmart fastighet är väldigt givande.
Varför sökte du till Energiingenjörsprogrammet på Mittuniversitetet?
Energiingenjörsprogrammet skapar massor med möjligheter i yrkeslivet. Det går att välja om man vill arbeta i varseljacka eller kavaj, med människor eller produkter när man är färdig. Den flexibiliteten i mitt framtida yrkesliv var något som lockade mig.
Mittuniversitetets distansutbildningar passar oss som vill läsa ett program som inte går på hemorten utan att behöva flytta. Det har även varit relativt flexibelt när man vill titta på sina föreläsningar eller lägga de flesta studietimmarna.
Vad är det viktigaste du tog med dig från Mittuniversitetet in i arbetslivet?
Den variation vi fick under utbildningen på Mittuniversitetet visade på hur brett yrkeslivet kan vara. Ingenjörsutbildningen öppnar dörrar och det finns möjlighet att skapa sin egen väg framåt efter den.
Varför ska man studera till energiingenjör?
Det är ett yrke som behövs. Vi ser inom fler områden att hållbarhet, där energi är en del, kommer vara väldigt viktig under lång tid framöver för att vi ska lyckas nå de hållbarhetsmål som är satta. Det är ett viktigt yrke med en kompetens som söks inom flera branscher.
Det är stort behov av utbildade energiingenjörer. Vi behöver bli fler som förstår det enkla i något så komplext som energi.
Vad handlade ditt examensarbete om?
Mitt examensarbete skrev jag på KAMTechnology AB i Örebro där jag nu jobbar. KAMtech är ett konsultföretag verksamt i byggbranschen. Examensarbetet hade den något satsiga titeln Energieffektiv byggnad genom proaktivt energiarbete vid byggprojektering, projekteringsledarens roll. Jag tittade på hur och när man lyfter energifrågan under en byggprojektering och vilka konsekvenser det får. Anledning till att frågan var aktuell var på grund av de energieffektiviseringsmål vi står inför både nationellt men även internationellt. Vi blir bara fler och fler på jorden, alla vill ha någonstans att bo men jordens resurser är inte oändliga, vi alla behöver samarbeta och tänka ett varv till hur vi utnyttjar våra resurser på bästa sätt och med minst klimatavtryck.
Vad kom du fram till under ditt examensarbete?
Att fler yrkeskategorier inom byggbranschen behöver bli intresserade och involverade under processen för att vi ska få fler energieffektiva byggnader. Men också att inte nöja sig när byggnaden väl är färdig. Det är minst lika viktigt att titta på hur driften av byggnaden hanteras efteråt. I kunskapsöverföringen från de som producerat en byggnad till de som ska sköta driften finns en stor utmaning idag.
Vad var det bästa med att få göra examensarbetet?
Kärnan i det som var riktigt bra är att faktiskt få se en av alla möjliga karriärvägar efter utbildningen men också möjligheten att få fokusera på en sak under en längre period där jag själv skapar möjligheter och förutsättningar för det som sedan ska bli min rapport. Examensarbetet är en ypperlig chans att knyta kontakter inom branschen.
Vad har varit det bästa med studierna?
Det bästa har varit variationen bland de kurser som vi läst. Jag tror inte att jag kommer ha direkt nytta av alla men de kommer definitivt ha gett mig grundkunskaper för att förstå många andra discipliner som jag möter i mitt arbete.
Vad är ditt tips till studenter som funderar på att söka till programmet?
Testa! Första året kommer vara lite kämpigt, innan studietekniken sitter. Missar man en tenta eller två så ska man inte ge upp, se istället till att anpassa din studiegång så löser det sig till slut. Det är aldrig för sent att börja studera!