Efter ett prisat examensarbete fick hon en projektanställning som var språngbrädan in i arbetslivet. Nu läser Kajsa Master by Research och ser det som en konkurrensfördel på framtida arbetsmarknad.

Kajsa Nilsson

Namn: Kajsa Nilsson               
Kommer från: Helsingborg
Bor i: Östersund
Pluggar: Master by Research
Studieort: Östersund

Du gjorde ett framgångsrikt ex-jobb när du pluggade Sportteknologiprogrammet. Berätta!

Under min sista termin på Sportteknologiprogrammet 2012 var vi på ISPO, en enorm sportmässa i München. En plats där företag och personer från sportbranschen knyter kontakter och visar upp sina produkter. I vår monter erbjöd vi lösningar till företag med problem eller funderingar kring sin produktutveckling. Woolpower, tillverkare av underställ, förstärkningsplagg och sockar i ull, gav oss chansen att spåna kring vad de skulle kunna göra av sitt spillmaterial, stickad väv i olika storlekar, tjocklekar och färger. Efter vår session blev jag tillfrågad om jag ville göra mitt examensarbete för dem. Det ville jag och under mitt ex-jobb kom jag fram till att det gick att göra filt av spillmaterialet. Och så såddes fröet till att göra filtsulor av det.

Vad hände med fröet?

Efter ex-jobbet fick jag en projektanställning för att förverkliga idén. Allt från att ta fram ett lämpligt material, genomföra tester till att skapa en lämplig förpackning och text.  Omkring 1,5 år senare var produkten färdig och lanserad. Projektet blev så lyckat att vi fick ta emot pris på ISPO 2014, där vi blev utsedda till ”Gold Winner” i kategorin ”Outdoor-accessories”.  De första gångerna jag var på ISPO drömde jag om att själv stå bland företagen. Några år senare var jag inte bara på plats utan stod även på scenen för att ta emot pris för en ny produkt! Min dröm hade slagit in och det hela avslutades där allt hade börjat, två år tidigare.

Vad gör du idag?

Jag pluggar Master by Research och har även fått en anställning på Mittuniversitets Textillaboratorium. Textillabbet är en del av Sportstech Research Centre och är en plats dit företag kan komma för att själva testa sina produkter och tyger. Textillabbet är en knutpunkt mellan regionens företag och Mittuniversitetet och det är roligt att kunna vara en del av det samarbetet.

Berätta om din utbildning, varför du valt att läsa vidare

Master by Research är en projektbaserad Masterutbildning. Större delen av utbildningen sker genom större projekt och ger mig möjlighet att inrikta mig mot mitt intresseområde, hållbar utveckling. Kunskaper som jag tror kommer att bli allt viktigare i takt med att intresset kring hållbar utveckling ökar och är, som jag ser det, en konkurrensfördel på framtida arbetsmarknad.

Sidan uppdaterades 2021-04-23