Musik- och ljuddesign, 120 hp

Spara favorit

Utvecklingen inom ljudteknologin har gått rasande fort. Produktioner som tidigare krävde stora resurser kan med en integrerad utrustning idag genomföras av ett mindre team eller av en enda person. Musik- och ljuddesignprogrammet ger dig grundliga kunskaper inom branschens många olika områden. Utbildningen är internetbaserad och den största delen av studierna sker hemifrån.

Musik- och ljuddesignprogrammet vänder sig till dig som redan har sysslat lite med ljudproduktion men som vill lära dig mer. Utbildningen förbereder dig för att jobba tekniskt med ljud i alla dess olika former – musik, teater, radio, tv och allt annat som innefattar inspelning och produktion av musik och ljud.

Utbildningen är ett samarbete mellan Mittuniversitetet, Linnéuniversitetet och Högskolan Dalarna. Varje lärosäte bidrar med sina specifika ämnesområden inom ljudteknik samt musik- och ljuddesign för att ge dig en utbildning på distans som möter marknadens krav.

Du kan välja att läsa på hel- eller halvfart (se respektive anmälningskod). Den praktiska undervisningen sker delvis vid enstaka samlingsträffar på de tre lärosätena, det vill säga i Sundsvall, Växjö och Falun.

Utbildningen integrerar teori, praktik och konstnärliga inslag.

För att läsa programmet behöver du ha tillgång till dator, bredband, program för flerkanalsmixning samt portabel inspelningsutrustning.

Sammankomster

I programmet finns det en obligatorisk träff som hör till kursen Inspelning i studio.

Behörighet

Grundläggande behörighet

Examen efter genomförda studier

Högskoleexamen
Högskoleexamen med inriktning mot ljudproduktion, som översätts till Higher Education Diploma with specialization in Sound Production.

Efter utbildningen

Arbetsmarknaden omfattar ett stort antal statliga institutioner/företag samt den privata musik- och ljudbranschen. Yrkesverksamma musiker kan utveckla sin egen förmåga som musiker och producera egna inspelningar för marknadsföring och lansering. Utbildningen kan också användas som fortbildning av musiklärare som på detta vis blir mer konkurrenskraftiga inom yrket.

Arbetslivskontakt

I slutet av utbildningen finns en arbetsplatsförlagd praktikperiod.

Artiklar relaterade till utbildningen

Journalistprogrammet

Sallyswag – Fullt blås med nio starka viljor i studion

Musikproducenten Melisha Linnell intervjuas i tidningen M3 om arbetet med musikkollektivet Sallyswags självbetitlade debutalbum, och sin roll som producent och ljudnörd.

"Vi har ett gäng väldigt kreativa studenter som för med sig spännande perspektiv på ljudproduktion"

Sedan i höstas jobbar 25-åriga Clara Jalmar som lärare på programmet för musik- och ljuddesign. Ett jobb hen trivs väldigt bra med!