Musik- och ljuddesign, 120 hp

Spara favorit

Utvecklingen inom ljudteknologin har gått rasande fort. Produktioner som tidigare krävde stora resurser kan med en integrerad utrustning idag genomföras av ett mindre team eller av en enda person. Musik- och ljuddesignprogrammet ger dig grundliga kunskaper inom branschens många olika områden. Utbildningen är internetbaserad och den största delen av studierna sker hemifrån.

Musik- och ljuddesignprogrammet vänder sig till dig som redan har sysslat lite med ljudproduktion men som vill lära dig mer. Utbildningen förbereder dig för att jobba tekniskt med ljud i alla dess olika former – musik, teater, radio, TV och allt annat som innefattar inspelning och produktion av musik och ljud.

Utbildningen är ett samarbete mellan Mittuniversitetet, Linnéuniversitetet och Högskolan Dalarna. Varje lärosäte bidrar med sina specifika ämnesområden inom ljudteknik samt musik- och ljuddesign för att ge dig en utbildning på distans som möter marknadens krav.

Du kan välja att läsa på hel- eller halvfart (se respektive anmälningskod). Den praktiska undervisningen sker delvis vid enstaka samlingsträffar på de tre lärosätena, det vill säga i Sundsvall, Växjö och Falun.

Utbildningen varvar teori, praktik och konstnärliga inslag.

För att läsa programmet behöver du ha tillgång till dator, bredband, program för flerkanalsmixning samt portabel inspelningsutrustning.

Sammankomster

I programmet ingår en obligatorisk träff som hör till kursen Inspelning i studio.

Behörighet

Grundläggande behörighet

Examen efter genomförda studier

Högskoleexamen
Högskoleexamen med inriktning mot ljudproduktion, som översätts till Higher Education Diploma with specialization in Sound Production.

Efter utbildningen

Arbetsmarknaden omfattar ett stort antal statliga institutioner/företag samt den privata musik- och ljudbranschen. Yrkesverksamma musiker kan utveckla sin egen förmåga som musiker och producera egna inspelningar för marknadsföring och lansering. Utbildningen kan också användas som fortbildning av musiklärare som på detta vis blir mer konkurrenskraftiga inom yrket.

Arbetslivskontakt

I slutet av utbildningen ingår en arbetsplatsförlagd praktikperiod.

Artiklar relaterade till utbildningen

Alumn vid musik och ljud

Driver sin egen musikstudio och förändrar musikbranschen

– Det enda jag har velat göra i hela mitt liv är att jobba som musikproducent och när jag såg att den här utbildningen fanns så tänkte jag wow, sa upp mig från mitt jobb, började plugga och satsade helt på studion. Sedan dess har jag levt helt och hållet på musiken, säger Melisha Linnell

Victor Olsson -exjobb med fokus på 70-talet

-Att jag ville syssla med inspelning och mixning i examensarbetet kändes självklart då just den biten var den största anledningen till att jag valde att börja studera ”Musik & Ljuddesign” från första början, säger Victor Olsson, tidigare student.

Mixing console

"Vi har ett gäng väldigt kreativa studenter som för med sig spännande perspektiv på ljudproduktion"

Clara Jalmar, tidigare student på musik- och ljuddesign, jobbar nu som lärare på programmet. Ett jobb hen trivs väldigt bra med!

Läs mer

Ljudproduktion
Studenter, utomhus, Östersund

Livet som student

Livet som student kan se väldigt annorlunda ut beroende på om du läser på campus eller distans och var du är i livet. Den gemensamma nämnaren är...

Studiesituation, A-huset/Grönborg, Sundsvall

Sju skäl att välja Mittuniversitetet

Det finns många skäl att välja Mittuniversitetet men också ett par för att låta bli. Är Mittuniversitetet för dig?

Studentboende, Östersund

Bostadsgaranti

I Sundsvall och Östersund erbjuder kommunerna dig bostadsgaranti. Det finns vissa regler för att bostadsgarantin ska gälla och dessa hittar du...

Humaniorastudenter

Studievägledning

De centrala studievägledarna ger dig personlig vägledning inför studie- och karriärval när det gäller högre utbildning. De är till för dig...