Sportteknologi - högskoleingenjör produktutveckling, 180 hp
Sport och friluftsliv är en miljardindustri som ständigt strävar efter bättre utrustning och mer hållbara material. Som högskoleingenjör i produktutveckling får du breda kunskaper inom maskinteknik, konstruktion och design samt lär dig att utveckla idéer till färdiga produkter. Det gör dig redo att möta branschens behov.
Höstterminen 2023
- Start: Höstterminen 2023
- Studieform: Campus
- Studiefart: 100%
- Ort: Östersund
- Platsfördelning: B/P: 67/33%
- Antal platser: 30
- Språk: Svenska
- Anmälningskod: MIU-H4271
Sista anmälan: 17 april 2023
Om programmet
En högskoleingenjör är en problemlösare som bland annat arbetar med att utveckla produkter och hitta lösningar utifrån användarnas olika behov. Vår inriktning mot sportteknologi ger dig god kunskap inom design och kreativ produktutveckling av utrustning för sport och friluftsliv.
Under utbildningen tränas du i ingenjörsrollen genom bland annat prototypdriven produktutveckling där du med hjälp av CAD, 3D-skrivare och CNC-maskiner tillverkar prototyper. I utbildningen ingår kurser inom konstruktion, datorstödd modellering och tillverkningsteknik. Dessutom får du värdefull kunskap inom projektledning, hållbar produktutveckling, additiv tillverkning, biomekanik och humanbiologi (människokroppens uppbyggnad och funktion).
Inom utbildningen samarbetar vi med forskningscentrumet Sports Tech Research Centre, vilket ger dig möjlighet att arbeta med laborationer och projektuppgifter i de olika forskningslabben inom vissa kurser. Som student har du även tillgång till en verkstad där du kan jobba med allt från studieuppgifter till egna sidoprojekt.
Programmet ges vid Sveriges mest fjällnära universitet och här får du tillgång såväl till stadens nöjen och utbud som fjällvärldens utmaningar och stora lugn. Äventyr som vandring, klättring, cykling och skidåkning i Åre är aldrig långt borta. Dessutom är du mitt bland utvecklare av sportrelaterad utrustning. Världskända företag som Lundhags, Klättermusen och Peak Performance har sitt ursprung här.
De som antas till programmet erbjuds en preparandkurs i matematik. Kursen genomförs två veckor innan terminsstart och ges på distans.
Behörighet
Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D
(Äldre gymnasiebetyg)
Examen efter genomförda studier
Högskoleingenjörsexamen
Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot maskinteknik med den engelska översättningen Degree of Bachelor of Science in Engineering: Mechanical Engineering.
Efter utbildningen
Arbetsmarknaden för högskoleingenjörer är god och du kan till exempel jobba som konstruktör, produktutvecklare eller designingenjör. Många arbetar även som projektledare, produktchef eller teknisk konsult inom sport och friluftsliv. Utbildningen ger dig också en bra grund för en karriär inom en mängd andra områden, från personsäkerhet och fordonsindustri till rymd- och flygteknik. För den som vill utveckla sina idéer och starta eget finns bra stöd och coaching på universitetet.
Utbildningen förbereder dig för att läsa vidare på en masterutbildning.
Arbetslivskontakt
Utbildningen har ett stort nätverk inom sport- och friluftsliv, den så kallade outdoor-branschen. I några av kurserna arbetar du med skarpa projekt i samverkan med företag. Det, tillsammans med andra former av branschsamverkan som studiebesök och gästföreläsningar, förbereder dig inför arbetslivet och ger dig möjlighet att knyta värdefulla kontakter på arbetsmarknaden.
Det avslutande examensarbetet görs oftast tillsammans med företag och det är inte ovanligt att det leder till anställning direkt efter utbildningen.
#sportteknologi
Kontakt

Läs mer