Studenter, utomhus, Östersund

Förmågan att leda och utveckla människors potential samt kompetens är idag efterfrågad kunskap bland företag och andra organisationer. Med förståelse för områden inom psykologi och sociologi; hur människor fungerar i grupp, om människan i arbetslivet, kommunikation och organisation, ges goda utgångspunkter för att utveckla effektiva och hållbara arbetsplatser och strategiskt personalarbete. Programmet har sin grund i det verkliga arbetslivets möjligheter och problem, med stark och kontinuerlig branschkontakt och en längre praktikperiod närmare utbildningens slut.

Höstterminen 2022

room Campus, Östersund
  • Start: Höstterminen 2022
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Ort: Östersund
  • Platsfördelning: B/P: 60/40%
  • Antal platser: 40
  • Språk: Svenska
  • Anmälningskod: MIU-M4041

Sista anmälan: 19 april 2022

Personal- och arbetslivsprogrammet ger dig såväl teoretiska som praktiska färdigheter för arbete inom sektorn för personalarbete. Kontakterna med arbetslivet är nära och regelbundna. I psykologi och sociologi, vilka är programmets huvudämnen, får du grundläggande ämneskunskaper, samt särskild fördjupning mot personal- och arbetslivsfrågor, som exempelvis ledarskap och grupprocesser, organisations- och kompetensutveckling, personalresursplanering, organisatorisk- och social arbetsmiljö, stress och arbetshälsa, samt lika villkor och mångfald. Personalvetarens yrkesroll i dagens Sverige/Europa är mycket bred och kan innebära många olika typer av arbetsuppgifter.

Kurserna är särskilt anpassade, där till exempel arbetsrätten är speciellt inriktad mot den lagstiftning som handlar om arbetsmiljö, anställning och diskriminering. I företagsekonomi får du en grundkurs i ekonomistyrning med särskild inriktning mot personalekonomi. Praktiken gör du i Sverige eller utomlands, i en organisation där du själv etablerar kontakten. Utbildningens sista termin avslutas med författandet av ett examensarbete på C-nivå inom endera psykologi eller sociologi. Då undersöks ofta en personal- och/eller arbetslivsrelaterad fråga ute i en reell organisation.

Efter avklarad utbildning har du behörighet att fördjupa dina studier på avancerad nivå, magister- eller masterutbildning.

Att leda människor och utveckla deras potential och kompetens är en grund för alla framgångsrika företag och organisationer.

Behörighet

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
(Äldre gymnasiebetyg)

Examen efter genomförda studier

Kandidatexamen

Filosofie kandidatexamen med huvudområdet psykologi eller sociologi
översatt till
Degree of Bachelor of Science with a major in Psychology or Sociology

Efter utbildningen

Arbetsmarknaden har och kommer alltid att ha behov av personer med gedigen kunskap om människan i arbetslivet. På alla nivåer i organisationer finns det frågor som ständigt är aktuella, allt ifrån vardagsnära områden som arbetsmiljö och konflikthantering till strategiska områden som kompetensutveckling och organisationsförändringar. Personal- och arbetslivsprogrammet ger dig möjlighet att arbeta med sådana organisationsfrågor som just du är intresserad av.

Arbetslivskontakt

Genom hela utbildningen löper arbetslivskontakter som en röd tråd. Under din utbildning kan kontakter med arbetslivet ske exempelvis via studiebesök, gästföreläsningar, arbetslivsmässor, utföra olika undersökningar och intervjuer på arbetsplatser. Utbildningen inkluderar även tio veckors sammanhängande verksamhetsförlagt utbildning (VFU/praktik) som du gör i Sverige eller utomlands i en självvald organisation. Utbildningens sista termin avslutas med att du skriver ett examensarbete. Då undersöker du en personal- eller annan arbetslivsfråga i en organisation.

Praktiken fick mig att inse att jag valt rätt utbildning

Läs hela intervjun med Anna Moen

Jag valde programmet för att jag vill jobba med människor

Läs hela intervjun med Allexius Sundberg Nikumaa

HR och arbetsrätt ligger mig varmt om hjärtat.

Läs hela intervjun med Frida Ivarsson

Mittuniversitetet erbjuder tio veckors praktik, något inte alla universitet gör inom detta område.

Läs hela intervjun med Sanne Ejefalk
inspelning webbinarium Saco
Titelbild till intervju med Gabriel som går Personal- och arbetslivsprogrammet
Gabriel Eriksson Sahlin valde PA-programmet på Mittuniversitetet efter en grundlig genomgång av utbudet i hela landet. Lyssna på hans anledningar i den här intervjun.
Personal- och arbetslivsprogrammet
Hör programansvarig berätta om programmet.

Kontakt

Greta med gäster

Greta med gäster

Se vårt webbinarie med journaliststudenten Greta som programledare. Intervjuer med studenter i studion, frågelåda, hiss eller diss, korta filmklipp och frågestund med studievägledare. Missa inte!

Hitta din drömutbildning!

eller

Sidan uppdaterades 2022-08-16