Får man ha med sig hunden på föreläsningar?

Här är de vanligaste frågorna om universitetsstudier (och en ovanlig).

Lotta L Olsson
Lotta L Olsson är studievägledare vid Mittuniversitetet och nu är det bråda dagar. Tusentals personer går igenom olika universitets och högskolors utbud av kurser och program som startar våren 2019.

Men vad undrar blivande universitetsstudenter allra mest?

– Vi får jättemånga frågor om hur det är att studera på distans. Ofta underskattar man den tid distansstudier tar. Folkhälsovetenskapliga programmet till exempel är en heltidsutbildning på distans som startar nu i vår. Det man ska räkna med är att studierna tar 40 timmar per vecka. Har man då familj och arbete är det väldigt svårt att få det att gå ihop.

Visst finns det också obligatoriska träffar även på distansstudier?

– Ja! I de flesta fall handlar det om att man träffas online en viss tid. Då måste man vara tillgänglig den tiden för att klara kursen. Sedan har vissa distansutbildningar även ett fåtal träffar på campus. Det kan handla om lab-övningar som inte går att genomföra på annat sätt. Men det mesta sker över nätet där man får kontakt med både lärare och medstudenter via de verktyg vi använder. 

PANIK! Sista ansökningsdatum är 15 oktober, VAD SKA JAG VÄLJA?

– Oj! Svår fråga. Är man osäker skulle jag kanske inte välja något program och boka upp de närmsta tre till fyra åren. Men kanske testa någon kurs av något man verkligen är intresserad av eller som känns spännande.

Jag är livrädd för universitetsstudier, tänk om jag misslyckas totalt!?

– Man ska absolut inte vara rädd för att pröva! Visst universitetsstudier är generellt lite tuffare än gymnasiestudier men de flesta klarar av det. Ett bra sätt att prova på är att söka en enstaka kurs för att testa. Vi har massor som börjar nu till våren och de flesta är på distans. 

Men jag är fortfarande skraj, vilken hjälp kan man få?

– Det finns stödverksamhet från studenthälsan och biblioteket där man kan få hjälp med studieteknik, uppsatsskrivande hantera nervositet inför presentationer med mera. Sluta jämföra dig med andra! Vi är olika och det kan ta ett tag innan du hittar ett studiesätt som fungerar för just dig!

Fortfarande osäker, vart kan jag vända mig?

– I första hand läs på vår hemsida, där finns information om både program och kurser. Gå även in på www.antagning.se Där får du en god överblick av vilka utbildningar som finns i landet. Har du ytterligare frågor om utbildningar så vänd dig till studievägledarna på det lärosätet utbildningen ges. Vi kan svara på det mesta eller guida dig vidare!

Och hur är det nu, får man ha med sig hunden på föreläsningar? 

– Nej. Hur mysig lilla Fluffen än är så finns det regler som sätter stopp. Undantaget är ledsagarhundar. Men Rottweilern Roffe får stanna hemma.

Se våra program och kurser