Dessutom arbetar gruppen med batteriforskning, triboelektriska nanogeneratorer, fysikalisk elektronik, fotonik och laserprocessning, och sensormaterial samt halvledarmaterial.
Vi har samlat forskning och resurser inom avancerade material- och materialprocesser vid Mittuniversitetet i en gemensam grupp för att skapa en gemensam plattform och identitet för en starkare samverkan med omgivande samhälle.
Gruppen erbjuder tillgång till expertkompetens, labbinfrastruktur och utbildning inom material och materialprocesser. Forskningsprojekten berör bland annat batterier, litiumjonbatterier och aluminiumbatterier, samt additiv tillverkning och laserteknik.
Labbmiljöer
Labbet för additiv tillverkning på Campus Österund
Labbet gör det möjligt att skapa avancerade komponenter i en rad olika material från en 3D-modell i datorn, till komplexa geometrier som tidigare inte varit möjliga att tillverka. Labbet innehåller utrustning för additiv tillverkning i metall och plast. Här finns olika typer av skrivare, blästrar, sikt, fräs, tvättar, laserscanningsutrustningar men även avancerad materialkarakteriseringsutrustning.
Labbet för additiv tillverkning
Material och innovationslabbet, MILAB, på Campus Sundsvall
Labbet är en gemensam plattform för infrastruktur som delas med företagsnätverket för att stödja utvecklingen av innovationer, tjänster, produkter, företag och forskning. Utrustning innefattar analysutrustning inom fasta- och flytande material exempelvis elektronmikroskopi, materialprovning och kemisk analys.
MILAB
Renrummet på Campus Sundsvall
Renrummet är specialiserat på tillverkning av strålningshalvledarsensorer och mikromekaniska sensorer. Både forskare och studenter använder renrummet i utbildning och forskning.
Renrummet
Forskning och utbildning
Vår forskargrupp har kompetens och bedriver forskning inom material, bland annat
metalliska material, nanomaterial, cellulosamaterial, halvledarmaterial, optiska material, polymermaterial, biomaterial och keramer. Vi jobbar med materialprocesser inom storskaliga bestrykningsprocesser, kemiska funktionaliseringsprocesser, laserbearbetningsprocesser, kontaktering och komponentmontering, tillverknings- och förädlingsprocesser samt additiva processer.
Vi bedriver utbildning till Civilingenjör i teknisk fysik. Utbildningen utvecklas tillsammans med företagsnätverket och ett branschråd inom material- och processindustri. Dessutom bedrivs högskoleingenjörsutbildningar inom sportteknologi och additiv tillverkning och under hösten 2023 startas en magisterutbildning inom additiv tillverkning med fokus på metall.