Additiv tillverkning
Additiv tillverkning gör det möjligt att skapa avancerade komponenter i en rad olika material från en 3D-modell i datorn. I detta labb fokuserar vi främst på att utveckla nya material och processer för metaller.
Utrustning och teknik
Labbet innehåller utrustning för additiv tillverkning i metall. Här finns olika typer av skrivare, blästrar, sikt, fräs, tvättar och laserscanningsutrustningar, men även avancerad materialkarakteriseringsutrustning.
Utrustning:
- Freemelt ONE – skrivare anpassad för utveckling av nya material.
-
Arcam EBM A2 – skrivare anpassad för utveckling av nya material
-
Arcam EBM A2X – skrivare anpassad för högtemperaturmaterial med unik öppen programmering för strålen ”Research Mode”
-
Svepelektronmikroskop
-
Profilometer
-
Ljusoptiska mikroskop
-
Metallografiutrustning
-
Hårdhetsmätare Mitutoyo
-
Dragprovningsmaskin Instron
Det finns även ett tillverkningslabb som våra studenter har fri tillgång till med scanningsutrustning och flera skrivare för olika plastmaterial.
Forskning
Forskningen inom additiv tillverkning (3D print) spänner över ett vitt område där basen är process- och materialutveckling för industriella applikationer, men vi arbetar även inom tillämpningar inom sportteknologi, life-science och andra områden.
Vi har lång erfarenhet inom additiv tillverkning och tillhör de ledande i Sverige och världen, främst i metall inom metoden elektronstrålesmältning (Electron Beam-based Powder Bed Fusion, PBF-EB). Vår kompetens inom additiv tillverkning omfattar bland annat metaller, polymerer,
materialutveckling, tillverkningstekniker, ytmodifiering och processutveckling.
Vi har stor erfarenhet av att arbeta med en mängd olika material, till exempel titan, kobolt-krom och nickel-bas, men vi har även utvecklat processparametrar för en mängd olika stållegeringar, andra titanlegeringar, högentropilegeringar, keramer och högtemperaturmaterial som exempelvis wolfram.
Forskning och utveckling sker främst inom följande områden:
- Materialutveckling, nya material med unika egenskaper tas fram genom processoptimering och används i såväl prototyper som serieproduktion till olika branscher som verkstad, energi, process.
- Funktionalisering av implantat genom design och ytbeläggningar.
- Processutveckling inom energieffektivitet och funktionalisering av pulver.
- In-situ monitorering och maskininlärning, djupinlärning och AI.
- Utrustning för tillämpningar inom sport.
Våra labb finns på Campus Östersund i hus Q, våning 2.