Christer Berglund

Årets Bomorrow fokuserar på social hållbarhet

Social hållbarhet och trygghet är viktigt när vi planerar, bygger och utvecklar bostadsområden. Med pandemiåren i färskt minne och ett rasande krig runt hörnet, är frågan högst aktuell och viktig för oss inom fastighetsbranschen. Alla vill ha ökad trygghet – särskilt i det det egna boendet!

HSB Södra Norrland hade en idé om att skapa en mötesplats för framtidens hållbara boende. Vi upplevde att många talade om bygg- och boendekrisen men att ingen gjorde något konkret för att komma åt problemet. Vi ville lära oss mer om hur vi som bor i Sverige vill leva och bo i framtiden, vad som kommer att styra våra boendeval, vilka utmaningar vi står inför och vilka samarbeten som krävs för en framgångsrik kommun.

För oss var det viktigt att lyssna till forskningen och inte förlita oss på en massa tyckanden och framtidsspanare (inget ont om dem; de behövs också). Därför föll det sig naturligt att fråga CER om intresse fanns att tillsammans skapa en sådan mötesplats. Så växte Bomorrow fram. Tillsammans med akademin och andra samarbetspartners har vi format en arena för att öka vår kunskap om framtidens boende.

Vi skapar ett event med framtidsanda och framtidstro, samtidigt som det berikar Sundsvall, där konferensen har sitt fysiska fäste. I dessa tider har vi dock måst anpassa oss och fjolårets konferens var helt digital med cirka 150 deltagare. Årets konferens blir en hybrid där deltagarna väljer om de vill vara med i studion där vi sänder Bomorrow eller följa den digitalt. De som väljer fysiskt deltagande har möjlighet att nätverka i större omfattning och delta i stadsvandring och middag på kvällen.

I Sverige har vi länge varit rätt duktiga på ekonomisk och ekologisk hållbarhet, något vi tog fasta på i den första Bomorrow-konferensen för fyra år sedan. Några av talarna lyfte dock den sociala hållbarheten och gav konkreta tips på hur man kan jobba med det, något som deltagarna uppskattade. Av utvärderingarna att döma ville man ha mer av den varan.

Och är det inte så, att om vi inte löser den sociala problematiken och grundtryggheten, hur ska vi då uppnå resten? Årets tema är därför helt inriktat på social hållbarhet och hur vi får trygga och attraktiva bostadsområden.

Bland årets talare finns en minister med för första gången, bostadsminister Johan Danielsson. Där finns också Rahel Belatchew från Belatchew Arkitekter, Cornelis Uittenbogaard från Stiftelsen Tryggare Sverige, Christina Friberg från Fastighetsägarna, representanter från Urban Utveckling, Gårdstensbostäder och forskningsprojektet Bostäder, Integration och Arbete (BIA). Allt under ledning av moderator Anna Bellman.

HSB vill bidra till samhällsnyttan och visa engagemang för frågor som berör många inom vårt verksamhetsområde. Tillsammans med CER ökar vi, övriga samarbetspartners och deltagarna i konferensen vår kompetens för att nå ett gemensamt mål; nämligen ökad social hållbarhet och trygghet.

Det är dags att släppa det egoistiska sättet att tänka och dela med sig. Bara tillsammans kan vi bygga denna kompetens och förändra vårt sätt att planera, bygga och utveckla bostadsområden. Vi kan inte enbart tänka på det egna företagets nytta, utan vi måste samverka. Vi är övertygade om att det är den enda vägen till god social hållbarhet, sett ur ett större samhällsperspektiv.

Varmt välkommen att anmäla dig till årets Bomorrow!

Christer Berglund
vd HSB Södra Norrland

Kommentarer

Ingen har kommenterat än, var den första!

Gästbloggare

Gästbloggare är inlägg från personer som inte arbetar på forskningcentrat CER.

Vi som deltar

Barbro Widerstedt
Universitetslektor
Darush Yazdanfar
Professor
Heléne Lundberg
Professor
Irina Dimitrova
Doktorand
Dennis Hedback
Doktorand
Mustafa Nourallah
Doktorand
Peter Öhman
Centrumledare
Gästbloggare
Inlägg från våra gästbloggare.
Jimmy Jaldemark
Ämnesföreträdare Pedagogik

Sidan uppdaterades 2022-03-14