”Det är inte alla som har den här möjligheten”

Tor 14 dec 2017 12:00

Landslagsåkarna har nu möjlighet att provköra OS-banorna på rullband. Hos Nationellt Vintersportcentrum är flera av banorna inmatade i riggen och en av de som tänkt ta chansen att träna på den ”riktiga” banan är Teodor Peterson. – Jag kommer nog försöka vara här en gång i veckan, säger han.

NVC Teodor Pettersson

1500 meter klassisk sprint. En kuperad bana som inleds med en brant backe. Teodor Peterson står redo på bandet för ett första varv kring den bana han i februari kommer försöka ta OS-guld på i Pyeongchang i Sydkorea.

– Om inte annat är det ganska kul att bara få känna på lutningen och på backarna och hur lång tid det tar, säger han och tillägger att det passar rätt fint inför hösten att få komma in i värmen och köra på band.

Hur kurvorna går kan man inte mata in på ett rullband, däremot höjs och sänks bandet i samma lutning som den verkliga banan i Sydkorea. Banorna går att ställa in i tre olika hastigheter och för Teodor tar det drygt fyra minuter att åka ett varv i en fart som knappt gör honom svettig.

Det är inte första gången tävlingsbanor finns inmatade hos NVC. Inför OS i Vancouver 2010 gjordes det första gången, då även med möjligheten att testa med höghöjdsluft, och sedan dess har banor riggats både till OS och VM.

– Syftet är ju att åkarna ska få chansen att testa på hur det är att köra en OS-bana. Inför Vancouver var vi de första och de enda som gjorde det här, nu har de flesta landslag tillgång till sådana här banor, säger Hampus Lindblom, testledare på NVC.

Det är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, som finansierat projektet att filma alla banor med hjälp av avancerad gps-utrustning och VR-glasögon. NVC samarbetar i sin tur med svenska skidlandslaget för att låta åkarna testa banorna i labbet. Teodor Peterson, som bor i Östersund, är en av de åkare som har möjlighet att testa OS-banorna nästan så ofta han vill framöver.

– När det blir is på vägarna kommer jag nog försöka vara här en gång i veckan. De gånger jag kör intervaller kommer jag passa på att köra banan, säger han.

Om det här ger honom ett försprång på OS-medaljer är dock svårt att sia om.

– ­Det är i alla fall inte alla som har den här möjligheten. 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2018-02-07