Här testas allt från tält till täckjackor

Spara favorit 18 dec december 2017
Sara och Anna-Carin från Gneis, ett av företagen som gör tester i materialprovningslabbet.

I Sports Tech Research Centres Materialprovningslabb får företag komma och testa sina produkter. Gneis, som specialiserat sig på ytterkläder till barn, kommer flera gånger per år. I labbet kan de testa allt från slitage till vattentäthet.

Kardborren snurrar runt, runt och nöter mot det fastspända tyget i maskinen. På så sätt får man svar på hur tåligt tyget är. Är det inte så tåligt, då kanske det inte ska användas till att sy upp funktionsplagg till barn.

Tygets nötningshärdighet kollas i en Martindale-maskin.

– Det här labbet är jättebra för att bedöma sådana saker, någon gång har det hänt att vi bestämt oss för att inte använda ett tyg efter att vi har testat det här, säger Sara Björkebaum, designer och produktutvecklare på Gneis.

Hon och kollegan Anna-Carin Forsberg har kört från Åre, där företagets produktutvecklings- och inköpsavdelning ligger. Att ha ett sådant här labb bara tio mil från verksamheten är jättebra, anser de.

– Normalt sett så skickar man tygprover till ett labb och så får man ta del av resultaten. Att vi får vara med när det körs tester betyder att vi lättare kan upptäcka saker som vi inte skulle ha upptäckt i en rapport, säger Sara Björkebaum.

– Och man förstår mycket bättre vad det är man gör, tillägger Anna-Carin Forsberg. 

Ett efterfrågat laboratorium

Sports Tech Research Centres laboratorium för testningar av textilier invigdes 2011 och fick namnet ”Textillabbet”. Det finansierades av ett EU-projekt vars syfte var att knyta universitetet och näringslivet närmare varandra. I dag är labbet omdöpt till ”Materialprovningslabbet”, eftersom det även går att testa andra material här, såsom plast och metall.

Anna-Carin och forskningsingenjör Kajsa Nilsson testar tygets rivstyrka.

– Vi har ett pågående projekt som heter Sports Tech Innovation Initiative, där syftet är att stärka företagens förnyelseförmåga och konkurrenskraft, säger Kajsa Nilsson, forskningsingenjör och ansvarig för testverksamheten.

Hon berättar att företagen kommer från både outdoor- och industrisektorn.

På en hylla i lokalen står plastbackar med företagsnamn på. Lundhags, Eivy, Hillebergs och Woolpower är några av de loggor som pryder backarna. Lokala företag som har möjlighet att komma till Mittuniversitetet och se om deras produkter håller för det de tänkt sig.

– Många har höga krav på vad deras produkter ska tåla, både vad gäller miljömål och kvalitet, säger Kajsa.

Här kan de testa allt från slitstyrka till vattentäthet – och kraven är oftast väldigt högt ställda. När labbet på Sports Tech Research Centre byggdes fick företag svara på vad de behövde för att accelerera sin produktutveckling. Ett öppet testlabb var ett av svaren.

– Det är anledningen till att vi inte är ackrediterade, som många andra labb är, vi vill att det ska vara öppet, säger Kajsa. 

Testar vad tyget håller för

Sara och Anna-Carin från Gneis räknar med att vara i labbet hela dagen. Företaget har höga krav gällande både prestanda och miljö och de har en lista med kemikalier de inte vill ha i sina tyger. 

I dag vill de bland annat testa hur textilen de har med sig fungerar i kyla, och till det använder man flytande kväve. Med hjälp av gasen kan man snabbt kyla ner luften till -20 grader och i en speciell maskin se hur rivstarkt tyget är då.

Medan de väntar på att få köra kyltester, testar de nötning och vattenavstötningsförmåga. Via ett spraytest kan man se hur bra tygets impregnering är.

– Man kollar då om vattnet ramlar av eller om tyget blir jätteblött, det är själva finishen man testar. Vi kan också testa vattenpelare, då testar man membranet i tyget för att se om det släpper igenom något vatten, förklarar Kajsa.

Genom att låta en stor tygbit bli genomsprayad av vatten kan de se hur tyget reagerar. Just det här tyget blir inte blött alls, allt vatten har runnit av. På en affisch på väggen visas en skala som testarna kan följa, från torrt till jätteblött.

Enkelt spraytest för att kolla materialets vattenavvisande förmåga.

– Jag fyller i det här, säger Sara och visar första bilden på skalan, där tyget är som torrast.

Högsta betyg, alltså.

Även i dragprovaren, där två grepparmar sakta men säkert river tygstycket itu, visar värdena på datorn bra resultat.

– Det verkar vara väldigt slitstarkt, det här tyget, konstaterar Anna-Carin Forsberg.

STII – Sports Tech Innovation Initiative är ett treårigt projekt vid Mittuniversitetet med en total budget på 16 miljoner med intressenter som Tillväxtverket, Mittuniversitetet, Östersunds kommun och medverkande företag.


Relaterade sidor:

 • Gymnasieelever får hemligt uppdrag kring hållbarhet

  16 oktober - 2019

  Torsdag 17 oktober avslöjas årets tema i Design Open, Norrlands största designtävling för gymnasieelever. 230 gymnasieelever kommer...

 • Gröna klassrum ska ge bättre skolmiljö

  11 oktober - 2019

  I ett gemensamt forskningsprojekt testar Mittuniversitetet och Treälvsskolan i Lit ett nytt koncept för hållbara inomhusmiljöer i...

 • Nyfikenheten stor när skolor får låna en forskare

  23 september - 2019

  Det är dags för den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag som firas över hela landet. Nytt för i år är att Mittuniversitetets...

 • Snölagring allt viktigare

  06 september - 2019

  Tillgång till snö är en viktig förutsättning för anläggningar och företag verksamma inom vintersport och turism. Bristen på snö de...

 • Miljonbidrag till forskning om idrott och prestation

  27 augusti - 2019

  Sex projekt vid Nationellt vintersportcentrum och Sports Tech Research Centre får dela på drygt en miljon kronor från Rolf och...

 • BioChange

  25 september - 2019

  BioChange ska skapa förutsättningar för företag att enklare ställa om från fossilbaserad plast till mera biobaserade plaster genom...

 • Långsiktig parasport

  20 augusti - 2019

  Forskning och utveckling inom para-alpin skidåkning och para-kanot ska bidra till långsiktig parasportutveckling tillsammans med...

 • Armcykling - mekaniska och fysiologiska effekter

  20 augusti - 2019

  Vilken betydelse har olika sittpositioner vid cykling på armcykel? Ny studie väntas ge tränare och aktiva ökad kunskap om för-...

 • Långsiktig parasport

  21 augusti - 2019

  Forskning och utveckling inom para-alpin skidåkning och para-kanot ska bidra till långsiktig parasportutveckling tillsammans med...

 • Armcykling - mekaniska och fysiologiska effekter

  21 augusti - 2019

  Vilken betydelse har olika sittpositioner vid cykling på armcykel? Ny studie väntas ge tränare och aktiva ökad kunskap om för-...

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu

Installera webbappen på din iPhone eller iPad: klicka på   och lägg till på hemskärm.