Bostadssegregationens dynamiker – möjligheter och utmaningar
Förstudien tar sin utgångspunkt i de skillnader som råder mellan olika bostadsområden i Sundsvall.
Förstudien kommer på flera olika sätt bidra till ökad kunskap kring ojämlikheterna genom tre olika delstudier:
- en litteraturstudie över befintlig forskning kring bostadssegregationens komplexitet
- en pilotstudie av bostadssegregerande mekanismer i två olika områden
- en pilotstudie av professionella aktörers erfarenheter och arbetssätt i utpekade bostadsområden.
Syftet med förstudien är att öka kunskapen om bostadssegregationens dynamiker samt den ojämlikhet som råder inom och mellan olika bostadsområden i Sundsvalls kommun.
Målet är att generera ett underlag i form av en projektplan för att utveckla studien till ett mer omfattande projekt. Målgrupp för förstudien är på kort sikt verksamma inom Sundsvalls kommun som har i uppdrag att implementera arbetet med att utjämna skillnader i livsvillkor inom kommunen men på lång sikt är det de boende i de områden som prioriterats vara i behov av särskilda insatser.
Detta är ett projekt i samverkan med Sundsvalls kommun i enlighet med samverkansavtalen.
Publikationer i relation till projektet
- Giritli Nygren, K. & Nyhlén, S. (2021) Om mötet med samtida platsnarrativ från egnahems- och miljonprogramsområden i Sundsvall.
Publicerad i antologin "I K. Jarnkvist & C. Nordbäck (red) Kritiska studier av kulturarv och museala praktiker – en tvärvetenskaplig mötesplats. Forum for Gender Studies Working papers no 15, s.95-103". - Examensarbetet "En jämförande studie om upplevelsen av två olika bostadsområden i Sundsvalls kommun" som skrevs av två studenter inom ramen för projektet.
Fakta
Projektperiod
200301-201130