Hybridstab: Förstudie avseende distansarbete i stab under extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap
Covid-19 har tvingat svenska krisaktörer att arbeta på distans över Internet. Men hur ska distansarbete kunna gå till om internet och elförsörjning störs ut?
Bakgrund
Det svenska krishanteringssystemet bygger på ett antal principer:
- Ansvarsprincipen där den som ansvarar för verksamhet i vardagen också ska sköta den under kris
- Likhetsprincipen som innebär att vi ska hantera krisen på samma sätt som vid vardag
- Närhetsprincipen som innebär att den som närmast är berörd ska hantera krisen
Dessa principer, och hur de ska operationaliseras, har MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) utarbetat grunder för. Krishantering sker och leds ofta från olika stabs- och ledningsplatser, så kallade Emergency Operation Center eller Situation rooms.
I samband med COVID-19 har flera organisationer fått omvärdera det arbetssätt som hittills setts som standard kring krisledning, där ledning och samverkan sker i de särskilda lednings- och stabsrummen. Då fysisk distans var nödvändig för att minska smittspridningen, var särskilda lednings- och stabsrum snarare olämpliga.
Syfte
Syftet med projektet är att genomföra en förstudie kring området att leda kris från en stabs- och ledningsplats, där hela eller delar av de ingående aktörerna arbetar på distans. I denna förstudie är syftet att identifiera hur ett modernt stabsarbete kan organiseras och uppnås helt eller delvis på distans samt att ytterligare identifiera de problem som arbete på distans och utarbetande av en hybridstab kan medföra.
Projektet kommer grundas på en kvalitativ forskningsansats där aktivitetsteori kommer vara central för att förstå hybridstaben och dess förutsättningar. Till projektet kommer ett antal personer och organisationer knytas som referensaktörer.
Fakta
Projektperiod
211101-221031
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Projektledare
Läs mer