Samhällelig tillväxt inom innovation för förnybar energi och lagring
Områden i programområdet för den norra periferin (NPA) är glest befolkade och avlägsna samhällen med höga energibehov kopplade till ett kallt och extrema klimat. Många bostäder är undermålig bostadsisolering och har ett starkt beroende av fossila bränslen.
Dessa regioner lider för närvarande av bristande energitrygghet och energifattigdom, som har förvärrats avsevärt av kriget i Ukraina, och som nu orsakar verklig nöd för det stora antal medborgare som är beroende av olja eller gas.
Långa avstånd och bristande tillgång till alternativa energikällor driver behovet av att utforska samhällsbaserade system, till exempel i NPA SMARTrenew, ett tidigare NPA-projekt med fokus på ett samhälle som var helt beroende av dieselgeneratorer och som framgångsrikt levererade en pilot för förnybar mix genom projektet. Det fanns dock ett visst motstånd från invånarna på grund av bristande förtroende för serviceutbudet, och de fick lugnas av projektgruppen.
Detta förberedande projekt kommer att försöka förstå detta verkliga motstånd bland medborgare i hela programområdet, och utforska de mångfacetterade orsakerna med insikt om att införandet av alternativa förnybara system tar tid.
Detta projekt syftar till att identifiera länder, regioner och viktiga beslutsfattare för samarbete,
och gemensamt utveckla ett NPA-projekt med målet att identifiera, utveckla och distribuera lösningar som stöder införandet av förnybara energisystem och hållbar energianvändning.
Fokus kommer att ligga på viktiga beslutsfattare som forskningscentrum, regionala myndigheter, små och medelstora företag etc. som tillhandahåller en samarbetsmiljö för att utveckla lösningar som inspirerar till erfarenhetsbaserad och hållbar energirelaterad lärdom. Motstånd mot förändring kommer att undersökas. Avsikten är att huvudprojektet ska använda dessa resultat för att bygga piloter och utställningsmodeller för att ta itu med detta motstånd och främja beteendeförändring. Vi har för avsikt att visa hur den stora innovationen inom förnybara energisystem och lagring inom detta programområde, tillsammans med ett lämpligt utnyttjande av våra naturresurser, kan öka energitryggheten och minska energifattigdomen. Vi vill till exempel visa att den smarta förnybara energi- och lagringstekniken finns tillgänglig även för små mikronät att leverera värme och el oberoende av varandra.
Partnerskap mellan projekt
Mittuniversitetet är huvudpartner och bidrar med expertis om regional samverkan i innovationsorienterade, strategiska nätverk och orkestrering av sådana. Vidare bidrar Mittuniversitetet med kunskap om affärsmodeller och affärsmodellsinnovation kopplat till design av strategiska nätverk och till koordinering av interaktionsprocesser med fokus på samskapande. Allt ur ett företagsekonomiskt perspektiv. I huvudprojektet vill Mittuniversitetet bidra till ökad kunskap hos allmänheten om cirkulära processer och hållbara lösningar genom att stödja digital design och produktion av utställningar som visar hur saker och ting fungerar i praktiken.
ATU WiSAR Lab (Irland) kompletterar den kunskap som erbjuds av Mittuniversitetet genom att bidra med expertis inom trådlösa sensornätverk, inbyggda nätverk, Internet of Things och maskin-till-maskin-teknik. Enheten har varit en del av många nationella, privata och EU-finansierade tillämpade forskningsprojekt, som tillhandahåller design av trådlösa inbyggda system för industrin, inklusive projekt för förnybar energi. WiSAR har specialiserat sig på att utveckla smart elektronik för förnybara energisystem och att designa och utveckla pilotsystem för förnybar energi. Deras roll i projektet är att tillhandahålla expertis inom utveckling av pilotdemonstrationssystem för smart förnybar energi, trådlösa övervakningsnätverk, ICT, smart elektronikdesign för övervakning och smart styrning av förnybara energisystem.
OUAS (Finland) har omfattande erfarenhet och expertis inom energi, byggande och anläggningsteknik samt ett brett utbud av nätverk och partnerskap inklusive offentliga och privata företag inom branschen.
universitet och forskningsinstitut. OUAS har expertis inom energiteknik och multienergisystem som demonstreras av hybridlabbet som är öppet för projektändamål.
Projektledare

Projektmedlemmar


