Från nuläge till nyläge: Attraktivitet som bas för regional utveckling i Ånge kommun
Projektet "Från nuläge till nyläge: Attraktivitet som bas för regional utveckling" syftar till att studera faktorer som påverkar platsers attraktivitet och därmed ge kommunen förbättrade möjligheter att forma nylägen utifrån specifika förutsättningar och behov.
Västernorrland har under en lång följd av år haft en svag ekonomisk utveckling och en stagnerande/minskande befolkning, men står nu inför en omvälvande industrialiserings- och omställningsvåg. Det innebär både problem och möjligheter.
Platsers attraktivitet styr var människor väljer att bosätta sig. Forskning visar att det är avgörande för tillgången till kompetens. Utan attraktivitet flyttar inte individer till platsen i den omfattning som behövs och de som kommer stannar inte heller kvar i den utsträckning som krävs utan tenderar att bli så kallade fly-in/fly-out-medborgare eller lämna platsen för gott.
Bakgrund
I Ånge kommun byggs ett helt nytt industriområde – Site Alby – på mark som ägs av kommunen. I nära samverkan med de aktörer som ska etablera verksamhet på området är visionen att förädla den huvudsakliga insats-varan till grön el så långt det är möjligt. Parallellt med detta arbetar kommunen med platsmarknadsföring, bland annat i form av en så kallad välkommen-hit-plattform, och med att lansera Ånge som en hållbar kommun. Inte minst viktigt är arbetet med kompetensförsörjning i samverkan med näringslivet och flera av kommunens största arbetsgivare samt att arbetsgivarna på olika sätt agerar som goda ambassadörer för kommunen.
Projektet förväntas ge teoretisk förståelse och praktiska råd i avseende hinder och möjligheter för kompetensförsörjning, företagsexpansioner, etableringar och tillväxt i kommunala kontexter. Ånge kommun kommer att få tillgång till forskningsbaserad kunskap och arbetsmetoder för att utifrån sina specifika förutsättningar kunna utveckla arbetet om platsers attraktivitet, kompetensförsörjning och etableringar. CER vid Mittuniversitetet kommer genom projektet att vidareutveckla forskningen om faktorer som påverkar platsers attraktivitet.
Resultatspridning
Interaktioner mellan existerande nätverk som arbetar för att främja attraktivitet och tillväxt ska studeras. Insamlade data ska sedan analyseras och jämföras med olika studieobjekt och kommuner. Resultaten ska dels presenteras och diskuteras i workshops med kommunen och dels sammanställas i en slutrapport. Resultatens ska också publiceras i vetenskaplig artikel.
Projektorganisation
Projektet finansieras av Mittuniversitetets kommunala samverkansavtal och koordineras av forskare från Centrum för forskning om ekonomiska relationer (CER) och CERUM vid Umeå universitet. Medverkar gör också representanter från berörd kommun.
Fakta
Projektperiod
240401-260331
Forskningscenter
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar




Finansiärer

