Kompetensförsörjning genom livslångt lärande ‑ KOLL
Näringslivets behov av yrkeskunniga ingenjörer med avancerad IT-kompetens är stort. I detta projekt ska en modell för arbetsintegrerat lärande utvecklas för att möta behovet samt stärka studenternas kontakt med näringslivet.
Projektet är sprunget ur det regionala näringslivets behov av yrkeskunniga ingenjörer med avancerad IT-kompetens som kan komma ut till arbetsgivarna och snabbt sätta sig in i verksamheten.
Målet för projektet är att utveckla en modell för arbetsintegrerat lärande vid Mittuniversitetet för att möta näringslivets digitala kompetensbehov, samt stärka studenternas kontakt med och erfarenhet av näringslivet.
Projektet kommer att genomföras tillsammans med IT-klustret Bron Innovation som nätverkspartner och projektet avser ta avstamp i det redan sjösatta projektet DRIVEN som syftar att stärka det regionala näringslivet genom att utveckla IT-kurser för yrkesverksamma.
Befintliga kurser kommer att utvecklas med avseende på AIL (arbetsintegrerat lärande) för att stärka studenternas kontakt med och erfarenhet av näringslivet samt för att bidra till de regionala arbetsgivarnas och samhällets hållbara tillväxt. Kurserna kommer att utvecklas tillsammans med regionala arbetsgivare för att säkerställa att deras behöv möts och att studenterna utbildas med rätt kompetens.
Bakgrund
Under hösten 2021 frågade regionens klusterbildning för IT-sektorn, Bron Innovation, sina medlemmar och det visade att tillgången på ny kompetens (fler medarbetare med rätt kompetens) samt metoder för kompetenssäkring och kompetenshöjning (av befintliga medarbetare) är det största hindret för fortsatt hållbar tillväxt och utveckling. Arbetsintegrerat livslångt lärande inom civilingenjörsutbildningarna riktade mot data och elektroteknik vid Mittuniversitetet ses som en lösning till detta problem eftersom det ökar studenternas verksamhetskunnande när de kommer i kontakt med regionala arbetsgivare under utbildningen.
Fakta
Projektperiod
230101-250630