Skötsel av den bebyggelsenära naturmiljön för att möta en ökad framtida brandrisk
Forskningsprojektet handlar om hur marker i gränsområdet mellan stad och natur kan designas för att minska risken för bränder på bebyggelse, samt möjligheter och hinder för dess implementering.
I projektet undersöks (1) hur strategisk markskötsel kan öka bebyggelsens motståndskraft mot vegetationsbrand, samtidigt som det balanseras mot andra behov och önskemål på landskapet, (2) när en sådan klimatanpassningsmodell har stöd av husägare, markägare och andra som utnyttjar den bebyggelsenära naturen, samt (3) hur den kan implementeras.
Klimatanpassning gentemot vegetationsbränder behöver utgå från ett brett perspektiv för att tillvarata alla berörda parter i den bebyggelsenära naturmiljön, såväl människor som den fysiska omgivningen. Det finns idag en bristfällig kunskap om strategisk markskötsel i en svensk kontext. Det behövs kunskap om hur skötsel av öppen mark och markplanering kan minska byggnaders sårbarhet i en nordeuropeisk kontext, mer kunskap om den politiska styrningen rörande frågan och de incitament som driver markägare till att klimatanpassa sin mark nära bebyggelse.
Projektet genomför transdisciplinära studier såsom kart- och registerstudier, fältexperiment med brinnande vegetation, intervjuer med beslutsfattare och boende samt införlivas i ett socioekologiskt ramverk. Studien genomförs i Sverige.
Forskningsprojektet förväntas leda till ökad kunskap om potentialen för strategisk markskötsel att öka samhällens motståndskraft mot vegetationsbränder.
Fakta
Projektperiod
211201-251130