Socialtjänstens behov och förutsättningar inför att införliva ett nytt arbetssätt till arbetsmarknadsinkludering – att skapa en samverkansarena för erfarenhetsutbyte.
Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP) är ett danskt arbetsmarknadsinitiativ som har väckt intresse hos svenska kommunala arbetsmarknadsenheter (AME) och samordningsförbund för att hjälpa människor till sysselsättning. I projektet skapar vi erfarenhetsutbyte mellan kommuner och samordningsförbund.
Från april 2024 till mars 2026 kommer vi bedriva interaktiv forskning tillsammans med ett antal kommuner i Västernorrland, Jämtland, Skaraborg, Örebro och Östergötland med deras tillhörande samordningsförbund, samt forskare vid Linköpings Universitet. Forskningen är finansierad av Forte genom samverkansbidrag inom utlysningen Tillämpad välfärdsforskning. Projektet syftar till att skapa samverkansarenor för erfarenhetsutbyte omkring det danska arbetssättet Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP) för att möjliggöra ett lärande mellan praktiker som implementerar arbetssättet.
BIP innehåller insatser och verktyg för att stödja personer in på arbetsmarknaden med utgångspunkt i teorier om självtillit, symbolisk interaktionism samt betydelsen av professionellas tilltro till individen. Målet är att forskare och medarbetare inom AME samt samordningsförbund kan utforska mer specifika kritiska forskningsfrågor och behovsorienterade frågor om BIP som kommer att ligga till grund för en kommande projektansökan. Ett ytterligare syfte är att kartlägga och förstå AME:s förutsättningar och motiv till att arbeta med BIP i det svenska välfärdssystemet. Målet är att synliggöra vilka förväntningar som finns på BIP, både inom AME och samordningsförbund, samt om förhållningssättet till BIP förändras under de två åren.
Fakta
Projektperiod
240401-260331