Med målet att göra Paralympics mer rättvist

Spara favorit 1 mar mars 2018

Hur påverkar en funktionsnedsättning prestationen? Det försöker Marie Ohlsson vid Nationellt Vintersportcentrum, NVC, och Jonas Danvind, Sports Tech Research Centre, STRC, ta reda på. Studien görs i samarbete med Internationella Paralympiska Kommittén och målet är att göra klassificeringssystemet för alpin skidåkning mer rättvist.

Aaron Lindström gör sig redo att kasta sig ut i slalombanan. I år fyller han 18 och om drygt en månad ska han till Pyeongchang för att för första gången tävla för Sverige i paralympiska vinterspelen.

– Jag har inte så jättestora förväntningar på mig själv, eftersom det är min debut så handlar det mer om att känna av stämningen och så, säger han medan han vrider överkroppen och armarna från sida till sida.

Dräkten han bär mäter hela kroppens rörelser, och innan han börjar sina teståk måste sensorerna kalibreras. Till och med i pjäxorna har han sulor som mäter trycket.

Kalibrering av sensorer.

Till vardags går han skidgymnasiet i Åre men i dag har han ställt upp så forskarna från Mittuniversitetet ska kunna genomföra sin studie i hur en funktionsnedsättning påverkar prestationen. Aaron saknar vänster underarm, och där underarm och hand brukar sitta har han nu en protes med en skidstav fasttejpad i silvertejp.

Aaron Lindström som tränar inför Paralympics i Pyeongchang.

– För mig i min skidåkning påverkar funktionsnedsättningen inte så mycket, men det är bra att göra sådana här mätningar så klassificeringen kan förbättras. Det behövs forskning kring detta, säger han.

När all kalibrering av sensorerna är färdiga, gps-övervakaren längre ner i backen är redo och alla datorer och mätare är igång sätter Aaron fart nedför backen. Varje rörelse kroppen gör registreras på detaljnivå.

Vid Gustavsbergsbackens slut väntar Marie Ohlsson. När Aaron åker genom målportarna registrerar Marie tiden. 29, 37 sekunder.

Studien om hur funktionsnedsättningar påverkar prestationen i paraskidåkning är görs i samarbete med IPC, International Paralympic Committee, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH och New Century Information AB. Projektet har även fått finansiering från lokalt håll då Rolf och Gunilla Enström har bidragit med pengar via sin stiftelse. De resultat forskarna kommer fram till ska användas som underlag när nya klassificeringar inom alpin paraskidåkning görs.

– Vi vill göra det så rättvist och jämlikt som möjligt, säger Marie Ohlsson.

Marie Ohlsson, forskare på Nationellt Vintersportscentrum vid Mittuniversitetet.

Alpina paraskidåkarna klassas i in i tävlingsgrupper efter deras funktionsnedsättning. Skidåkarna med funktionsnedsättning i armarna tävlar i dag med en stav eller utan stavar. Tanken är att resultaten av de biomekaniska mätningarna ska leda till gruppindelningar på evidensbaserade grunder. Redan i dag görs tidsavdrag efter funktionsnedsättning på tävlingsnivå, men förhoppningen är att systemet ska bli bättre.

– Vi gör inte klassificeringsystem, däremot kan vi ta fram underlag, säger Marie Ohlsson.  

Aaron Lindström gör sammanlagt åtta teståk, några utan stavar, andra med en eller två. I Paralympics tävlar han i gruppen LV 68/2, vilket kort sammanfattat betyder att han tävlar i stående grupp där de tävlande har funktionsnedsättning i en arm varav han i en underarm. Han har i dag inget tidsavdrag på tävling. Och medan han själv inte uttrycker några större förhoppningar om medalj så håller hans coach Henrik Bergqvist, tillika förbundskapten för det alpina paralandslaget och tränare vid skiduniversitetet, inte med.

Henrik Bergqvist, förbundskapten för det alpina paralandslaget.

– Jag tror klart att Aaron har chans på medalj. Han kom ju två i världscupen nyss.  


Relaterade sidor:

Faktaruta

Studien om hur funktionsnedsättningar påverkar prestationen genomförs inom ramen för ett master-arbete av Daniela Wedeking på uppdrag av Internationella Paralympiska kommittén.

Den görs i samarbete med IPC, International Paralympic Committee, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH och New Century Information AB. Projektet har även fått finansiering från lokalt håll då Rolf och Gunilla Enström har bidragit med pengar via sin stiftelse.

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu