Linda Wilhelmsson

Universitetslektor|Senior Lecturer

  • Tjänstetitel: Universitetslektor
  • Akademisk titel: Lektor
  • Annan titel: Programansvarig Grundlärarutbildning åk 4-6
  • Ansvarsområde: Forskningsledare Kritiska perspektiv i Utbildningsforskning (KUF)
  • Telefon arbete: +46 (0)10-1428369
  • E-postadress: linda.wilhelmsson@miun.se
  • Besöksadress: Campus Östersund, Hus E
  • Rumsnummer: E212
  • Ort: Östersund

Universitetslektor pedagogik

Jag är programansvarig för vår lärarutbildning Grundlärare med inriktning åk 4-6. I den rollen arbetar jag med programmets övergripande kvalitet och utveckling tillsammans med ledamöter i programrådet. Jag har kontakt med studenter och tar hand om studentärenden som exempelvis studieuppehåll.

Jag är forskningsledare för gruppen Kritiska perspektiv i Utbildningsforskning (KUF) vid Institutionen för Utbildningsvetenskap och redaktör för rapportserien Utbildningsvetenskapliga studier.

Vidare är jag ledamot i Grundutbildningsrådet (GRU) vid den humanvetenskapliga fakulteten.

Bakgrund

Jag är utbildad grundskollärare 1-7 Sv/SO/Idrott och har även arbetat som utvecklingspedagog Östersunds kommun. Efter doktorandstudier i pedagogik vid Mittuniversitetet disputerade jag hösten 2019. Mitt intresse har alltid handalt om demokratifrågor i utbildning, vilket jag idag förenar med intresset för frågor om miljö- och hållbarhetsutbildning.

Forskningsområden

Mina forskningsområden spänner över pedagogiska och allmändidaktiska frågor med fokus på demokrati och makt i undervisningspraktiker. Min avhandling belyste elevinflytande som didaktisk praktik. Idag intresserar jag mig fortsatt för didaktiska modeller för demokrati och utbildning för hållbar utveckling. Ett särskilt intresse finns för bildningsbegreppet och dess potential för dagens utmaningar (eco-bildung). Ett annat forskningsområde under framväxt är demokratifrågor i miljö- och hållbarhetsutbildning - att leva och lära eko-demokrati. Jag är starkt influerad av Wild Pedagogies och därigenom även teman som berör kolonalisering och ursprungsbefolkningar.

Ett annat forskningsintresse är relationen mellan teori och praktik i professionsutbildningar, krav på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet samt därigenom praktiknära forskning.

Forskning

Jag disputerade med avhandlingen om Elevinflytande i gränslandet mellan didaktik och makt - en studie av undervisningspraktiker i tre grundskolor. Vidare har jag även studerat policyförändringar gällande elevinflytande i läroplaner.
Ett annat intresse är praktiknära forskning, nyttiggörande och tillgängliggörande av forskning i grundskolans verksamhet vilket fokuserats genom en abduktiv logik som möjlighet i didaktisk forskning.

Genom nätverket Wild Pedagogies och de idéer det representerar intresserar jag mig för betydelsen av ett ändrat förhållningssätt för att hantera dagens miljö- och samhällsutmaningar där egenvärdet hos en mer än mänsklig värld är centralt.

Jag har arbetat med ett praktiknära projekt om Lokalt relevant utbildning för hållbar utveckling i glesbygd. Projektet avser att i samverkan med skolor identifiera forskningsbehov, syfte, forskningsmetoder och lämpliga teoretiska perspektiv gällande utbildning för hållbar utveckling. De särskilda utmaningar och möjligheter som finns för den ”lilla skolan” är fokus för att därigenom utveckla didaktiska modeller för utbildning och undervisning.

I forskningsgruppen som jag leder, KUF, förenas vi av ett intresse för att sätta in utbildningsforskningen i ett samhälleligt perspektiv. I gruppen behandlar vi frågor om bildning och har ett utbildningsociologiskt intresse för socialisations- och identitetsskapande processer. Ett kritiskt analytiskt förhållningssätt är väsentligt för oss

Undervisning

Jag undervisar i våra Grundlärarprogram för F-åk 3 samt åk 4- 6, huvudsakligen i UVK-kurser som är på avancerad nivå. Jag undervisar även i vårt masterprogram och doktorandkurser. Tillsammans med kollegor arbetar jag med att utveckla ett särskilt fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor tillsammans med samiska perspektiv i Grundlärarprogrammet för åk 4-6

Övrigt

Redaktionsrådet för Utbildningsvetenskapliga studier

Kritiska perspektiv i utbildningsforskning (KUF)

Utbildningsvetenskapliga studier | miun.se

 

Sidan uppdaterades 2025-04-08