Mittuniversitetet med i ny nationell forskarskola inom hälsoinnovation

Mån 20 dec 2021 15:40

En ny forskarskola inom hälsoinnovation beviljas drygt 25 miljoner kronor från KK-stiftelsen. Samtidigt investerar de medverkande lärosätena och samverkansparterna cirka 80 miljoner kronor.

Illustration av e-hälsa: ett stetoskop ligger på en smartphone och i luften runt syns hälsorelaterade ikoner.

Forskarskolan koordineras av Högskolan i Halmstad och är ett samarbete mellan sju svenska lärosäten, näringslivet, regioner och kommuner. Målet är att bygga ett framgångsrikt innovationsekosystem som kan dra nytta av och främja digitaliseringen inom hälso- och sjukvården.

Bred samverkan mellan lärosäten, näringsliv, regioner och kommuner

Forskarskolan kommer att spela en central roll för att etablera ett innovationsekosystem som sammanför många partner och konkretiserar idéer i form av doktorandprojekt. Forskarskolan blir en samverkande helhet där samtliga deltagande organisationer kommer att kunna dra nytta av den erfarenhet, kompetens och expertis som varje partner tillför. Den kommer också att leda till att parterna tillsammans kan utveckla innovation och ny kunskap kring samhällsutmaningar som bör hanteras i samverkan mellan flera aktörer.

– Forskarskolan kommer att ta sig an intressanta, svåra och multidisciplinära frågeställningar av stort samhällsintresse som innebär en potentiellt stor nytta för den allmänna hälsovården. Här finns en bred samverkan med såväl näringsliv som offentlig sektor vilket bäddar för ett bra resultat, säger Eva Schelin, vd för KK-stiftelsen.

De första doktoranderna kommer redan 2022

Forskarskolan är ett samverkansprojekt mellan Högskolan i Halmstad, Blekinge tekniska högskola, Jönköping University, Mittuniversitetet, Mälardalens högskola, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst samt näringsliv, regioner och kommuner runt om i Sverige. Forskarskolan startar i mars år 2022 och doktoranderna kommer att antas under hösten samma år, med en andra antagningsomgång planerad till år 2024.

– Genom doktorandprojekten kommer forskarskolan att bidra med nya innovationer, kunskap och färdigheter kopplat till digital innovation inom hälso- och sjukvården. Dessutom kommer svenska företag och offentliga organisationer få tillgång till personer med spetskompetens som kan arbeta med innovationsprocessen utifrån exempelvis behovsorientering, teknisk design och utveckling, implementering och utvärdering utifrån olika perspektiv, säger Petra Svedberg, professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad och forskningsledare för forskarskolan.

Arbetet med att utveckla nätverket mellan lärosätena och övriga partners samt att ta fram ansökan om finansiering för forskarskolan har skett under två år under ledning av Högskolan i Halmstads fokusområde hälsoinnovation.

– Det har varit spännande och otroligt lärorikt att arbeta med ansökningsprocessen. Vi är många som lagt ner mycket tid och engagemang för att ta det här i hamn. För det är jag mycket tacksam, speciellt med tanke på att arbetet till största delen skett under tiden som vi haft alla de begränsningar för samverkan som pandemin medfört, säger Jens Nygren, professor i hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad och programchef för fokusområdet hälsoinnovation.

Ökat samarbete med universitet, privata och offentliga aktörer

Bodil J. Landstad, Stig Vinberg och Ingela Bäckström är de som på Mittuniversitetet har jobbat i två år för att få denna forskarskola till stånd.

– För mig som har en anställning på såväl Mittuniversitetet som i Region Jämtland Härjedalen är detta en dubbelglädjens dag. Som forskare är det fantastisk att få jobba i ett nätverk av högskolor, universitet, privata och offentliga aktörer, där syftet är att göra en kraftsamling för att stärka kopplingen mellan forskning och hälsoinnovation, säger Bodil J. Landstad, professor i hälsovetenskap på Mittuniversitetet och FoU-direktör i Region Jämtland Härjedalen

– I rollen som FoUI-ansvarig i regionen är denna satsning mycket betydande. Hälso- och sjukvården är helt beroende av nya och innovativa lösningar för att kunna leverera säker och effektiv vård anpassad till framtiden behov, säger Bodil.

– Det är glädjande att KK-stiftelsen beviljat medel för detta projekt. Det stärker vår doktorandmiljö och möjliggör ökat samarbete med andra universitet och privata och offentliga aktörer gällande hälsoinnovativa processer, säger Stig Vinberg, professor i Hälsovetenskap på Mittuniversitetet.

– Det ska bli jättekul och lärorikt att tillsammans med företag, organisationer och forskare få utveckla hälso- och sjukvården och samhället i stort, säger Ingela Bäckström, Professor i kvalitetsteknik på Mittuniversitetet.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2021-12-20