Över 1800 skolelever tar del av Mittuniversitetets forskning

Mån 20 sep 2021 07:00

Måndag 20 september inleds årets vetenskapsfestival. Arrangemanget ForskarFredag omfattar flera dagar och årets satsning är helt inriktad på årskurserna 2, 5 och 8 där drygt 1800 elever får möta Mittuniversitetets forskare.

Malou och Beata undersöker om plast har minne

– Ifjol tvingade pandemin oss att övergå till digitala koncept, men satsningen var så lyckad att vi kör vidare på det i år. Genom vårt projekt ”Barnens universitet” vill vi väcka intresset för forskning och utbildning redan på tidigt stadium och här passar ForskarFredag utmärkt, säger Sofia de Wall, projektledare för Mittuniversitetets Forskarfredag 2021.

Under vetenskapsfestivalen kommer drygt 800 ungdomar på en mängd olika skolor kunna delta i lektioner med olika forskare.

– Fördelen med de digitala aktiviteterna är att vi kan nå ut till så många fler och vi märker ett stort intresse från skolor runtom i Västernorrlands och Jämtlands län. Vi når till och med ut till skolor i Ramsele, Duved, Stugun, Matfors och Stöde förutom huvudorterna i våra län. I princip alla aktiviteter är fullbokade, säger Sofia de Wall.

För elever i åk 2 erbjuds lektioner i biologi, turismvetenskap, matematik och kemi. Elever i årskurs 5 kan medverka på lektioner om ekonomi och sparande, sociologi, AI och etik. De får också göra digitala besök på Nationellt vintersportcentrum och följa olika tester i vindtunneln på Sports Tech Research Centre.

I årskurs 8 kretsar lektionerna kring kränkningar på sociala medier och framtidens mat. 

– Utöver alla lektioner som anordnas får nära 1000 elever i årskurs 8 chansen att besöka en digital forskarbuss genom ett samarbete med Handelskammaren. Här får de möta forskare, studenter och företag som jobbar för en hållbar framtid. Det blir en intressant, digital utmaning att ta hand så pass många skolelever samtidigt, säger Sofia de Wall.

Genom ”Skogsinnovatörerna”– ett samarbete med Skogen i skolan och Technichus i Härnösand, får elever i årskurs 8 också möjlighet att försöka lösa olika samhällsutmaningar med skogen som resurs.

Förutom aktiviteter för barn och unga, bjuds allmänheten in till en öppen föreläsning om AI i samarbete med Folkuniversitetet samt ett forskarsamtal om skogen i samband med invigningen av det nya utställningsgalleriet på Mittuniversitetets bibliotek i Östersund.

 – Vi vill att alla ska få uppleva och upptäcka vad vetenskap och forskning är. Och se att forskare är vanliga människor, som du och jag, med ovanligt spännande jobb. Det är ForskarFredag, säger Julia Brink, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, och nationell samordnare för ForskarFredag.

Mittuniversitetets program finns på www.miun.se/forskarfredag.

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag startade 2006 som en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night, och delfinansieras av EU:s Horisont 2020. I över 400 städer i hela Europa och närliggande länder erbjuds aktiviteter där allmänhet och forskare träffas.

Kontaktperson:

Sofia de Wall, projektledare ForskarFredag, 072-581 89 37, sofia.dewall@miun.se


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2021-09-20